Landsem er offensiv og mener Norge bør gjøre det bedre enn i 2007. Da endte de på 4. plass.

– Vi har et klart mål om medalje, sier hun.

I går presenterte landslagssjefen 19 av de 21 spillerne som får være med til VM i Tyskland, som starter 26. juni. To plasser står tomme fordi man håper Lise Klaveness og Lene Storløkken skal rekke å bli friske fra skader. Også toppfotballsjef Nils Johan Semb mener Norge bør ha høye ambisjoner.

– Norge er en outsider som kan overraske. Hvis alt klaffer kan de gå hele veien, sier han.

Alltid i VM

Norge er ett av åtte lag som har kvalifisert seg til samtlige VM som er arrangert på kvinnesiden siden det første i 1991. De er også et av tre lag som har vunnet mesterskapet. Under Even Pelleruds ledelse gikk Norge helt til topps i 1995. Ellers har gullmedaljene blitt fordelt mellom USA og Tyskland.

– At USA og Sverige måtte i playoff for å komme seg til VM viser at man har fått større bredde på kvinnesiden. Nivået på internasjonal kvinnefotball har hatt en veldig bratt kurve de siste årene, og den peker oppover, mener Landsem.

600.000 billetter

Hun regner likevel fortsatt Tyskland som den største gullfavoritten, med USA og Brasil like bak. Sistnevnte møter Norge allerede i andre kamp i gruppespillet. Øvrige motstandere er Ekvatorial-Guinea og Australia. Over 600.000 VM-billetter er allerede solgt. Semb sier interessen er rekordstor.

– Under forrige VM var snittet 37.000 tilskuere pr. kamp. Denne gangen tror jeg vi kommer til å bryte noen barrièrer, konkluderer han.

Plass til Pedersen

Landslagsuttaket inneholdt ikke de helt store overraskelsene. Cecilie Pedersen fikk som forventet plass i troppen selv om hun ikke spiller seriefotball og er uønsket i klubben sin, Avaldsnes.

– I januar var jeg veldig i tvil, for da var ikke Cecilie i form i det hele tatt. Da ga jeg henne klar beskjed om å trene mer, og det har hun gjort. Nå er hun der hun må være, forklarer Landsem.

Norge i VM

  • 1991: Sølv

  • 1995: Gull

  • 1999: 4.-plass

  • 2003: Kvartfinale

  • 2007: 4.-plass