Viking 4-1 Aalesund

STAVANGER (Aftenbladet): Den siste kampen før sommerferien var svært viktig for begge lag. Viking spilte for å ha heng på medaljene. Aalesund for å ta det endelige steget bort fra bunnstriden.

Der hjemmelaget forrige helg var bleike i stortapet mot Strømsgodset, var det lørdag en helt annen tenning. Det resulterte i 4-1 og tre velsmakende poeng for hjemmelaget.

Allerede etter halvtimen sto det 2-0 etter mål av spissene Suleiman Abdullahi og Jon Dadi Bödvarsson, og like før pause satte islendingen hjemmelagets tredje med et perfekt volleyskudd i bue over Grytebust.

Suleiman Abdullahi og Viking hadde ingen problemer med å slå Aalesund på hjemmebane. Foto: Tommy Ellingsen

Hjemmefansen visste å sette pris på festfotballen, og da dommer Kjensli blåste for pause reiste majoriteten av publikum seg og ga de blåkledde trampeklapp.Aalesunds håp ble tent da Mostafa Abdellaoue reduserte etter en drøy time etter klabb og babb i feltet etter en corner. Men hjemmelaget svarte nesten umiddelbart da Sigurdsson stusset inn det fjerde målet i det 65. spilleminutt.

Hjemmelagets triumf gjør at de er på tredjeplass med 28 poeng før de andre lagene fullfører runden. For Stavanger-publikummet ligger med andre ord forholdene til rette for en spennende høstsesong.

— Det var en oppreisning fra kampen mot Strømsgodset. I dag var vi på fra starten av og startet veldig bra. Vi er nærmere fem enn de er å redusere. Jeg var svært fornøyd, det var en strålende omgang, sier Jonevret til Aftenbladet etter kampen.

- Er det lov å tenke på medaljer nå?

— Det må vi vente noen runder til med å snakke om. Men det kjennes unektelig bra å være foran lag som Strømsgodset, Molde og Odd. Vi er svært fornøyde med første halvdel av sesongen.

Bortelaget går også en spennende høst i møte, men i feil ende av tabellen. De risikerer å få bunnlagene helt opp i ryggen når den 16. runden fullføres søndag.

Nok en pangåpning

Umiddelbart viste Viking at de var ute etter å revansjere det tannløse tapet mot Strømsgodet forrige helg. Anført av en styrende Thioune fikk gjestene knapt låne ballen de første tre minuttene.

Og etter fire minutter satt den. Med en frekk hælflikk tok Bödvarsson ballen med seg nedover høyresiden, før han slo presist inn langs bakken til Abdullahi. Fra fem meter gjorde 18-åringen ingen feil alene med Grytebust, og hjemmelaget fikk en perfekt start på kampen, akkurat som mot Strømsgodset.

Men der Viking i Drammen etter hvert sluknet, fortsatte de å styre på hjemmebane. For selv om Aalesund kom mer med i banespillet etter hjemmelagets drømmeåpning, var det Viking som skapte sjansene.

Festfotball fra vertene

Etter kvarteret stormet de Lanley ned venstresiden. Kantspilleren slo et presist innlegg hvor Adegbenro ventet på bakerste, men nigerianeren styrte den en halvmeter til side for målet.

Et par minutter senere var Adegbenro på farten igjen, denne gangen med ballen i beinene på høyresiden. Han fikk skutt fra skrått hold, men Grytebust fikk avverget til corner.

Utover i den første omgangen, rundt halvspilt omgang, tilrev bortelaget seg ballen mer og mer. Særlig var Leke James god som oppspillspunkt, samtidig som hans spissmakker Abdellaoue truet bakrommet.

Men gjestene etterlot seg mye bakrom der de våget mer og mer, og i det 29. minutt utnyttet Viking en kontringsmulighet.

Adegbenro satte fart sentralt før han slapp ballen til Bödvarsson på det perfekte tidspunktet, og islendingen var alene med Aalesunds sisteskanse. Han satte den kontrollert ved nærmeste stolpe og sikret en tomålsledelse for vertene.

Punktert til pause

Like etter kunne det blitt 3-0 da Adegbenro fyrte fra 16 meter, men forsøket gikk i stolpen og ut.

I det 34. minuttet kom Aalesunds første sjanse, men Danielsen blokkerte Thrandarsons forsøk ut til corner. Fire minutter senere smalt det i stolpen bak Grytebust igjen. Det var Abdullahi som klemte til fra skrått hold, men ballen traff innsiden av metallet og spratt ut igjen.

Og Viking-fansen fikk mer de første 45 minuttene. Etter 43 minutter dempet Bödvarsson ballen på låret før han sendte en perfekt volley i bue over Grytebust og inn i nettmaskene. Det var rett og slett en gnistrende omgang fra heltente verter, og 3-0 til pause var en fortjent ledelse.

- Hvor godt var det for deg å få to mål og en slik forestilling?

— Det var veldig viktig. Nå får vi en bra følelse før ferien. Selvfølgelig var det også viktig med en seier etter det grusomme tapet sist, sier tomålsscoreren til Aftenbladet.

Da dommer Kjensli sendte lagene i garderoben reiste store deler av publikum seg og hyllet hjemmeheltene der de gikk i garderoben.

— Det var virkelig bra. Det var nærmere fem og seks enn at Aalesund skulle score. Spissene våres har vært gode, løpt mye og skapt farligheter, sier Jonevret til C More etter første omgang.

Endringer til ingen nytte

Den andre omgangen startet slik den første slapp. Viking styrte og bestemte, og Abdullahi var bare en lang tå unna å gjøre 4-0 i det 47. minutt.

Aalesunds trener Trond Fredriksen forsøkte å endre kampbildet i pausen da han byttet inn venstreback Matland. Etter 50 minutter ble han tvunget til å gjøre enda en endring da Thrandarson måtte av grunnet det som så ut som en skade. Inn kom Bjørk.

Det ga ingen umiddelbar effekt, for som i første omgang var det Viking som skapte sjansene innledningsvis i andre omgang. Kombinasjonene satt, og etter 52 minutter var det Adegbenro som var frempå med en stupheading som gikk til side for Grytebusts mål.

Håpet som sluknet

I det 61. minutt kom scoringen som ga Aalesund håp. Bortelaget holdt trykket oppe etter en corner, og etter klabb og babb i feltet fikk Abdellaoue pirket den over streken til redusering.

— Litt flaks og litt tilfeldigheter, men ikke minst er det mange Aalesund-spillere i feltet. Vi må også kunne si at Vikings forsvarsspill er litt tafatt der, analyserer C Mores kommentator Arve Fuglum.

Det ga ikke gjestene den effekten de håpet på, for fire minutter senere fikk Viking hjørnespark. Haugen slo den perfekt på første stolpe hvor Sigurdsson steg til værs og stusset den inn bak en forfjamset Grytebust.

Etter hjemmelagets fjerde mål roet kampen seg noe, selv om begge lag fortsatte å skape små farligheter.

Vidar Nisjas forsøkte et C-moment etter 76 minutter, men saksesparket etter innlegg fra Danielsen, ti meter fra mål, fløy flere meter over og til siden for Aalesunds sisteskanse.

Etter hvert ebbet kampen ut da Aalesund virket resignerte, og hjemmesupporterne kunne juble for en viktig trepoenger og en god følelse inn i sommerpausen.

Kampfakta

Viking-Aalesund 4-1 (3-0)

Viking stadion, 7642 tilskuere

Mål: 1-0 Suleiman Abdullahi (4), 2-0 Jon Dadi Bödvarsson (29), 3-0 Jon Dadi Bödvarsson (43), 3-1 Mostafa Abdellaoue (61), 4-1 Indridi Sigurdsson (65)

Gult kort: Samuel Adegbenro, Viking

Dommer: Trygve Kjensli, Nesodden IF

Viking (4-4-2): Iven Austbø, André Danielsen, Indridi Sigurdsson, Karol Mets, Kristoffer Haugen, Samuel Adegbenro (Julian Veen Uldal etter 85 minutter), Makhtar Thioune, Vidar Nisja, Yann-Erik de Lanlay (Steinthor Thorsteinsson etter 67 minutter), Jon Dadi Bödvarsson, Suleiman Abdullahi (Osita Chikere etter 77 minutter)

Aalesund (4-4-2): Sten Grytebust, Akeem Latifu, Tero Mäntylä, Edvard Skagestad, Daniel Gretarsson (Jo Nymo Matland etter 45 minutter), Henrik Bjørdal (Elias Dahlberg etter 75 minutter), Sakari Mattila, Vebjørn Hoff, Aron Thrandarson (Karl Bjørk etter 50 minutter), Leke James, Mostafa Abdellaoue