Skien (bt.no): I BT torsdag, uttalte Dag-Eilev Fagermo at det var synd for norsk fotball at en klubb som Odd kan vise til bedre tabellplasseringer enn Brann over den siste femårsperioden.

Men treneren som faktisk har mulighet til å lede skienslaget til gull i både serie og cup i høst, roser Sportsklubben – for deres satsing på unge, lokale spillere.

Det minner ham om en av Odds store suksessfaktorer.

— Brann har vært flinke. De spiller med flere og flere lokale spillere, og det tror jeg de kommer til å få igjen for. For dem på tribunen, spesielt i Bergen der det er lidenskap som f..., betyr det mye, sier Fagermo.

Selv hersker han over en tropp som bobler over av telemarkinger.

Gashi: - Trist med Brann

Trolig velger Fagermo duoen Fredrik Nordkvelle og Ardian Gashi fra start i kveld. Duoen med Brann-fortid er klare for å sende rødtrøyene ut av cupen.

Nordkvelle forlot Bergen for Odd i fjor sommer. Gashi er nylig ankommet Skien, og har brakt rutine til laget som er årets store positive overraskelse i norsk fotball. Mannen som ble seriemester med Brann 2007, sier han har fulgt nøye med på gamleklubben i år.

— Det eneste jeg kan si om Brann, er at jeg synes det er trist at de ligger der de ligger. De hører hjemme på øvre halvdel. Jeg har snakket en del med Erlend (Hanstveit, Brann-kaptein) om det, sier Gashi.

Trist eller ei, Brann og Odd holder til i hver sin tabellende, og er henholdsvis nest sist og nest først. Derfor er den eneste logiske forhåndsvurderingen før kveldens kvartfinalekamp i cupen, at Odd er store favoritter.

— Det er nok riktig. Brann ligger langt ned på tabellen, så det er vi. Men jeg er ganske sikker på at det blir en tøff kamp. Jeg har sett Brann mye i år, og det har vært nok av kamper der de hadde fortjent å få med seg poeng, men ikke klarte det. Vi opplevde også, da vi møtte dem i Bergen, å få et massivt trykk mot oss på slutten. De klarte ikke å score, men det kunne de fort gjort. Og mot Aalesund nå sist, var de jo klart best, sier Nordkvelle.

Han legger til:

— Brann har ingenting å tape.

- Kan aldri handle som Brann

Fagermo har selvsagt merket seg at Brann fikk inn en ny stjerne i Marcus Pedersen på overgangsvinduets siste dag. Kontrasten til Odd, som har solgt unna to av sine viktigste spillere i sommer, er som den pleier å være.

Treneren går ikke med på at det er frustrerende å se lagene rundt Odd forsterke seg.

— Nei, jeg synes ikke det. I en klubb som Odd er det helt riktig. Det er viktig for fotballens identitet også, at det er mange lokale spillere. Vi hadde 9000 tilskuere mot Godset og det tror jeg er mye derfor, men selvsagt også fordi vi ligger i toppen.

— Vi kommer aldri til å kunne kjøpe sånne spillere. Jeg synes det er gøy at vi kan utvikle spillere som kan bli så gode som ham, men vi må heller hente folk som enten er rutinerte eller har lokal tilknytning. Gashi, som vi fikk inn nå, har erfaring som kan gjøre de unge spillerne våre bedre. Skal vi hente en landslagsspiller som er midt i 20-årene, må vi tømme banken. Og vi har heller ikke lønnsstruktur for sånne spillere. Vi kan ikke lønne noen mer enn 1 million i året.

Nordkvelles forklaring

Som mange andre i Odd, bruker Nordkvelle ordet «kontinuitet» når han skal forklare årets suksess.

— Klubben høster for kontinuiteten som er her, trenerteamet har fått jobbe godt lenge. Spillerne passer godt i formasjonen og er veldig lojale mot spillestilen. Vi har vært veldig opptatt av oss selv, mindre av andre. Treningskulturen er veldig god og laget består av sultne spillere som hele tiden vil bli bedre.

Han mener ingen i Odd tar suksessen for gitt.

— Men det er veldig gøy å være en del av, klubben trives med å være der vi er. Treningsukene våre er fantastisk gode og jeg merker hele tiden at kampene virkelig betyr noe for oss, at vi har noe å spille for, hver eneste helg.