LILLEHAMMER (Aftenposten): Hun tror hun kan bli verdens beste skiløper i vinter, samtidig som hun skal studere medisin på fulltid. Men Astrid Uhrenholdt Jacobsen (28) liker ikke merkelappen supermenneske.

I disse dager er det tilbake til hverdagen for hundretusenvis av nordmenn. Nå er det klart for studier og jobb — og mange kombinerer det med trening og andre fritidsaktiviteter.

I sammenheng med landslagets pressetreff i Lillehammer snakket Astrid Uhrenholdt Jacobsen om medisinstudiene. Foto: NTB SCANPIX

For Astrid Uhrenholdt Jacobsen gikk kabalen til slutt opp i vinter. Hun tok gull på stafetten og sølv på fellestarten med skibytte i Falun-VM. Etterlengtede triumfer — etter brorens bortgang og sykdomsplagene - og hun kombinerte det dessuten med å ta 60 studiepoeng ved siden av. Men har hun noen råd til de som havner i tidsklemmen?

— For meg handler det om disiplin og effektivitet. Det er ekstremt mange mennesker som bruker mye tid på å tenke over hva de burde ha gjort, i stedet for bare å legge opp en plan og gjennomføre den. Når jeg står opp, har jeg ganske god oversikt over hva jeg må gjøre av skoleting, og så vet jeg hva som er treningsplanen min, sier Uhrenholdt Jacobsen.

Skiprofilen har også en forfatterdrøm. Les om vennskapet med Hans Olav Lahlum her.

- Astrid er ekstremt strukturert

28-åringen er unntaket som bekrefter regelen i norsk langrennssport. Hun er den eneste på kvinnelandslaget som skal studere til høsten.

NRKpresenterte i fjor en undersøkelse som viser at bare 18 av 52 norske toppidrettsutøvere innen vinteridrettene tar utdanning ved siden av sporten sin.

Landslagstrener Egil Kristiansen støtter imidlertid Uhrenholdt Jacobsens studieambisjoner.

— Vi har vært positive til det, at hun skal klare å finne en løsning på det og samtidig være med på landslaget, sier Kristiansen.

- Hvilke utfordringer fører det med seg?

— Utfordringen er å ha overskudd nok til å gjennomføre treningen. Astrid er ekstremt strukturert, så jeg tror hun skal klare det.

LES MER: Uhrenholdt Jacobsen om "den største utmerkelsen" hun har fått.

- Må være asosial

Uhrenholdt Jacobsen planlegger dagene til fingerspissene. Når hun er på farten, har hun for eksempel alltid med seg mat, drikke og skiftetøy.

Skiløperen er ikke den som kommer hjem og tenker «åh, kanskje jeg burde trent i dag?», forteller hun. Trening er ikke et scenario som bringer frem valgets kvaler, men er i stedet nesten en selvfølge.

— Men jeg kjører ikke treningsopplegget for enhver pris. Hvis jeg merker at jeg er sliten, justerer jeg.

Enkelte ting må hun også gi helt avkall på.

— Jeg må være flink til å holde på overskuddet, og på en måte være asosial. Folk tenker «supermenneske», men det finnes ingen «supermennesker». Jeg er bare veldig dedikert i det jeg gjør. Jeg prioriterer det høyt, og så prioriterer jeg bort veldig mye annet.

- Hva prioriterer du bort?

— Jeg har ikke overskudd eller tid til å være mye med venninner og finne på ting på kveldstid. Når høsten kommer, ville jeg aldri dratt på kino.

— På en måte føles det litt som å isolere seg, men jeg er veldig sosial når jeg trener, for jeg har mange folk rundt meg i idretten, legger hun til.

Tror hun kan bli verdens beste

I vinter får hun vite om alt slitet betaler seg. At gravide Marit Bjørgen står over sesongen, betyr at vi går inn i en åpen sesong på kvinnesiden. Kanskje kan det bli Uhrenholdt Jacobsens store sesong? Selv forteller hun at sommeren har gått «mer eller mindre på skinner».

Da Marit Bjørgen plutselig slet på fellestarten med skibytte i Falun-VM, var det Therese Johaug (gull), Astrid Uhrenholdt Jacobsen (sølv) og Charlotte Kalla (bronse) som gjorde opp om topplasseringene. Kanskje blir det mer av det samme i år? Her klemmer Uhrenholdt Jacobsen Johaug etter målgang. Foto: NTB SCANPIX

— Jeg tror ikke jeg har nådd grensen min ennå. Det er en av grunnene til at jeg er veldig spent på å se hvor fort jeg egentlig kan gå, sier Uhrenholdt Jacobsen. - Kan du bli verdens beste?

— Jeg har aldri hatt noe mål om å bli verdens beste. Men jeg ser ikke noen grunn til at jeg ikke kan heve meg noen hakk, og hvis jeg da ikke skal vinne, må noen andre også heve seg.

Landslaget skal på to til høydesamlinger i høst. Så begynner verdenscupen 27. november, da det skal konkurreres i klassisk intervallstart for kvinner og menn i Ruka, Finland.