I den kommende verdenscupsesongen blir det opp til andre å dominere sporet, men i oppkjøring har lagvenninnene kunne gledet seg over Marit Bjørgens tilstedeværelse.

Bjørgen har deltatt på samlingene landslaget har gjennomført i sommer.

Hun har riktignok tonet ned kraftanstrengelse i takt med at fødselen nærmer seg — terminen er i desember.

Vidar Løfshus bekrefter at Marit Bjørgen har planer om å bli med på Kvitfjell-samlingen. Foto: Cornelius Poppe, NTB scanpix

Under samlingen på Lillehammer i august anslo Bjørgen at hun ville henge med landslagets program frem til «august eller september».Nå blir Bjørgen med på landslagssamlingen på Kvitfjell neste uke, ifølge landslagssjef Vidar Løfshus.

— Hun hadde tenkt seg opp til Kvitfjell, ja. Men hun blir ikke med på hele samlingen, sier Løfshus til Aftenposten.

Fikk du med deg dette? Bjørgen røpet barnets kjønn i intervju.

NRK-Post: - Veldig smart

Mye tyder imidlertid på at Kvitfjell-samlingen blir den siste Bjørgen er med på før fødselen, selv om Løfshus ikke utelukker noe.

— Hun begynner å bli litt tyngre, men hun har forhåpninger om å bli med så lenge som mulig, sier landslagssjefen.

Kommentator Jann Post tror det er "veldig smart" av Marit Bjørgen å holde kroppen i gang før fødselen. Foto: NTB Scanpix

Jann Post følger Bjørgen og resten av langrennsstjernene tett i rollen som kommentator i NRK. Han tror Bjørgen gjør lurt i å holde seg aktiv.— Så lenge graviditeten tillater det, er det nok veldig smart. At hun trener det hun klarer, så lenge hun føler det er trygt for barnet, kommer til å gjøre veien tilbake enklere, sier Post.

Han trekker frem terrengsyklist Gunn-Rita Dahle Flesjå og Liv-Grete Skjelbred som idrettskvinner som kom raskt tilbake på toppnivå etter graviditeten, mye takket være at de fortsatte å trene frem mot fødselen.

Bjørgen oppfordrer selv gravide til å trene: - Er ingen sykdom.

Blir ikke sjokkert av NM-medalje

I et intervju med NRK tidligere i september åpnet Bjørgen for å komme tilbake allerede i mars. I så fall rekker hun å stille i NM del to, som går i Øystre Sildre i Oppland.

Bjørgen utelukket heller ikke at hun kan være med å kjempe om medalje i NM. Det ville i så fall vært en svært imponerende prestasjon, men Jann Post toner ned forventingene til det norske folk.

— Det er bare måneder igjen til slutten av sesongen, så jeg synes ikke vi skal forvente det, sier Post, før han legger til:

— Men Marit Bjørgen er gjennomtrent, så jeg lar meg ikke sjokkere dersom hun klarer det.

Bjørgen har uansett langt på vei utelukket å stille i Canada-touren på tampen av verdenscupsesongen. Årsaken er at så lang reisetid ikke er ideelt med et flunkende nytt familiemedlem å ta hensyn til.

For de øvrige landslagsjentene, nærmer nå sesongstarten seg for alvor. Det er drøyt to måneder til startskuddet går i Ruka, Finland, 27. november.

Synes du Marit Bjørgen er rå? Da anbefaler vi disse sakene:

IOC vil forske på Bjørgens graviditet: - Det er gjort få studier tidligere.

Mor Weng: - Bjørgen har vært som en mamma for Heidi.

Bjørgen skal se langrenn fra sofaen - og håper på Kowalczyk-suksess

Østberg om Bjørgens treningsinnsats: - Irriterende bra!