Den siste uka har flere påpekt det: Ørjan Håskjold Nyland har en egen evne til å være best når det virkelig gjelder.

Denne uka kommer to nye slike anledninger. Stenger Håskjold Nyland buret for landslaget mot Ungarn, er Norge klar for neste års EM.

– Ørjan har vist tidligere at han ikke bare mestrer slike store anledninger, men at han da kanskje er på sitt aller beste. Han kommer til å stå to kanonkamper, sier Hødds-keepertrener Ronny Osnes foran torsdagens kamp mot Ungarn på Ullevaal.

Selv har Håskjold Nyland bitt seg merke i at han «alltid» står godt i de viktigste kampene.

– Store kamper trigger meg. Jeg gleder meg ekstra til slike kamper. Samtidig lar jeg ikke meg påvirke av presset utenfra. Det eneste jeg bryr meg om er presset jeg legger på meg selv, sier Ørjan Håskjold Nyland.

Røk i hop med Nevstad

Hans keepertrener gjennom mange år, Ronny Osnes, mener Volda-guttens mentalitet og ureddhet er en av de viktigste årsakene til at gamleeleven for øyeblikket er Norges beste keeper.

– Ørjan er en vinnertype, som i beste-/verste fall kan være ganske hensynsløs for å vinne. Han har en voldsom mentalitet og er tøff i skallen som få andre, sier Osnes.

Allerede som 13-åring samarbeidet Håskjold Nyland med Hødds keepertrener. Minst en gang i uka tok keepertalentet turen fra Volda til Høddvoll – som den gang inkluderte ferje – for å bli fulgt opp.

– De turene der sitter friskt i minnet, sier Håskjold Nyland den dag i dag.

– Det at en 13-åring reiser i skytteltrafikk fra Volda til Ulsteinvik, med ferje og all logostikken det medfører, sier mye om mentaliteten og treningsviljen hans, sier Ronny Osnes.

Han minnes en unggutt som alltid ga alt. Og var han ikke fornøyd, ga han beskjed – uansett hvem mottakeren var.

– Jeg husker en episode fra da han var relativt fersk på A-laget (som 16-åring). Da røyk han i hop med André Nevstad. Hvem er det som gjør det, liksom? Ørjan talte kapteinen midt imot og ga klar beskjed om hva han mente, sier Ronny Osnes.

Klubblegende i Hødd, André Nevstad. Foto: Sunnmørsposten

– André mente vel at han hadde rett, mens jeg mente jeg hadde rett. Jeg tror vi ble enige i ettertid om at begge kanskje hadde like mye rett, sier Ørjan Håskjold Nyland. – Men det var en klubblegende du sto opp mot?

– Ja, men det er viktig å vise seg fram og være tøff. Du må være litt uredd og tørre å satse litt, sier Håskjold Nyland selv.

André Nevstad minnes episoden med et smil.

– Vi har skværet opp nå, altså! Men som fotballspiller er det viktig at du stiller krav, samtidig som du klarer å være ydmyk når det passer seg. Det har Ørjan taklet fint, mener Nevstad.

Mener sjansene er gode

Nå gjelder det å takle ungarsk motstand for Voldas store helt. Selv mener Ørjan at sjansene er gode for at det norske folk endelig kan glede seg over et sluttspill.

– Vi møter et godt lag, men spiller vi opp mot det nivået vi har gjort i det siste skal Norge være et bedre lag enn Ungarn over to kamper, sier han.

Mens Ørjan er landslagets førstevalg, må han inntil videre avfinne seg med å være andrevalget i tyske FC Ingolstadt.

Inn mot et EM kan det bli en utfordring. Det bryr keeperen seg lite om foreløpig.

– Jeg vet at jeg vil få sjansen, og da må jeg bare gripe den. Men klubbsituasjonen tenker jeg ikke på nå. Det jeg tenker på nå er at jeg er her og at jeg skal bidra og sørge for at Norge kommer seg til EM, sier han.