ALFHEIM: Fotball på 69 grader nord er egentlig naturstridig – bare ta en titt ut vinduet om du bor i Tromsø.

I morgen blir det snø og atter snø for solvante sørlendinger som kommer på besøk til Alfheim.

Rune Robertsen kommenterer:

1. TIL-Chelsea 3-2

23. oktober 1997.

Chelsea-stjernene anført av Gianluca Vialli trivdes ikke på Alfheim.

«You cannot call that football», sa Chelsea-manager Ruud Gullit etter kampen.TIL hadde nettopp kjørt over Chelsea og de blå fra London var egentlig heldige som slapp unna med 3-2. Steinar Nilsen med ei kanonkule og Frode Fermann ga «Gutan» 2-0-ledelse før Gianluca Vialli reduserte. Ole Martin Årst sørget for 3-1, før Vialli fastsatte sluttresultatet til 3-2 like før slutt. Returkampen på Stamford Bridge snakker vi ikke om.

2. TIL — Lillestrøm 2-1

16. oktober 1986.

TIL forsøke å fjerne snø med et helikopter på Valhall i 1986.

– Det var lagt plast over matta for ikke at det skulle bli et gjørmehav på Valhall. Og ett av de kloke hodene fant ut at de skulle bruke helikopter for å blåse snøen fra matta. Det fungerte dårlig. Det var kun håndmakt som hjalp, sier iTromsø-fotograf Ronald Johansen som jobbet på denne kampen.Andre Krogsæter ga LSK ledelsen 1-0, men Sigmund Forfang og Trond Johansen sørget for hjemmeseier i generalprøven til cupfinalen som TIL vant 4-1.

3. TIL-Start 1-0

29. oktober 2006

ALFHEIM ONSDAG: Ingenting å si på humøret til hjemvendte Morten Gamst Pedersen da snøværet meldte seg på Alfheim igjen. Foto: Lars Eidissen

Et nedrykkstruet TIL-lag måtte vinne denne kampen. Syv minutter før full tid sørget Benjamin Kibebe, av alle, for at de tre poengene ble igjen i Tromsø. Kampen huskes aller best for den alvorlige skaden på Morten Pedersen like før pause. «MP»s nakkesmell førte til slutt at han måtte legge opp.

4. TIL-Sogndal 6-0

18. oktober 1992

Begge lag kjempet for å unngå nedrykk. Etter at Jostein Flo måtte ut med skade, var det ingen tvil.

Svein-Morten Johansen (2), Bjørn Johansen (2), Sigurd Rushfeldt og Stein Berg-Johansen scoret målene. TIL berget plassen og Sogndal rykket ned. Kort tid senere ble Sogndal-trener Harald Aabrekk TIL-trener.

5. TIL-Rosenborg 2-4

23. mars 2009

KALDT: Her står «Gutan» mens lagoppstillingene blir lest opp før kampen mot Rosenborg i 2009. Foto: Ronald Johansen

Kampen som beviser at TIL ikke alltid er best på snø.Det var helt kaos. Spillerne holdt på å bli blåst av banen ved innmarsjen.

Erik Hamrèns menn taklet forholdene best og ledet 4-0 etter 48-minutter. Alexander Tettey, Marek Sapara, selvmål av Helge Haugen og Vadim Demidov sto for målene. Miika Koppinen og Sigurd Rushfeldt pyntet på resultatet.

Dette er bare noen av snøkampene på Alfheim. Hvilken kamp husker du best?