Langrennsløperen Vibeke Skofterud er innlagt på intensivavdelingen på Drammen sykehus rammet av rabdomyolyse — en nedbrytingsskade på musklene. Det skriver hun på sin egen blogg tirsdag.

« Rabdomyolyse betyr direkte oversatt akutt ødeleggelse og vevshenfall av tverrstripet muskulatur særlig i armer og bein. Innholdet i muskelcellene lekker ut i blodet: elektrolytter (eks. kalium og kalsium), myoglobin (et nedbrytningsprodukt av muskelprotein) og andre proteiner », skriver Skofterud i bloggen sin.

- Tøff start

- Vibeke fikk en tøff start på den første samlingen i Oslo, da vi hadde oppstart. Hun slet med noe i armene , sier langrennsløper Anders Aukland i Team Centric.

Han er glad for at Skofterud er ny på laget, og mener hun blir et viktig tilskudd fremover.

— Hun er en tøff dame. Jeg er overbevist om at hun kommer tilbake, legger Aukland til.

Lagets manager, Nils Marius Otterstad, forklarer nærmere hva som skjedde med Skofterud.

— Vi hadde en kicksamling med Team Centric i forrige uke. Vi snakket om planene fremover, hilste på nye løpere og hadde trening. Det var på en såkalt styrkeøkt, der også Laila Kveli var med, at det skjedde, sier Otterstad til Aftenposten.no.

— Det var en bra holdning på den økten. De andre som var der var bare gutter. Trøkket var skikkelig bra og Vibeke er tydeligvis ikke vond å be. Hun viser en guts og holdning som matcher gutta.

Opplevde samme i fjor

Otterstad forteller at det samme skjedde året før med den svenske løperen Jens Ericsson, da han var ny på laget.

— Han ble senere femmilsmester og gjorde seg aktuell til Falun-VM etter det. Han er fortsatt på laget. Jens advarte Vibeke og Tord Asle Gjerdalen om dette. Gjerdalen fikk en mildere reaksjon.

I begynnelsen av juni skal Team Centric samles igjen.

— Da skal vi til Lillehammer-området. Da har Vibeke selv sagt at hun kommer garantert.

Uvanlig tilfelle

« Jeg er ikke kjent til for å være den mest ivrige på og rense sår og være redd for flis i finger’n, men jeg ble ganske bekymret da armene mine ble til lårstørrelse nærmest over natta. Huden glinset og var sprekkeferdig.Jeg dro til min gode venn og lege Erik – som alltid stiller opp uansett og han anbefalte blodprøver på Drammen sykehus. Dro ned og siden har jeg ligget her under full overvåkning på intensivavdelingen », legger hun til.

— Hun har fått akutt overbelastning. Det er visstnok noe som forekommer i 30 tilfeller i Norge hvert år, selv om jeg ikke kjenner andre som har opplevd det. Det kan ramme toppidrettsutøvere, men også andre, sier Vidar Løfshus, sportssjef i langrenn.

Han har i mange år hatt Skofterud i stallen, men hun gikk formelt ut av laget foran kommende sesong.

— Det var veldig uheldig at hun fikk dette, men det fikser hun. Jeg er overbevist om at hun kommer tilbake i skisporet.

« Konsekvensene kan alt fra små til livstruende. I praksis harjeg nesten trent på meg nyresvikt. Hurra for det! », skriver Skofterud. Hun avslutter innlegget med å skrive at hun nå er på bedringens vei, og lover å komme fryktelig tilbake.

34-årige Skofterud var med på å ta OL-gull i stafett i 2010. Fra VM har hun fire medaljer, hvorav to gull. Men etter at hun ikke ble uttatt til OL i Sotsji bestemte hun seg for å satse på langløp med Team Centric.