Den kinesiske friidrettshelten Liu Xiang, som fikk nærmere 90.000 tilskuere til å ta til tårene da han hinket av OL-stadion i 2008, er i ferd med å legge opp.

Det påstår i alle fall treneren hans, og det går derfor hardnakkede rykter om at gullvinneren på 110 meter hekk fra OL i Aten i 2004, kommer til å offentliggjøre sin beslutning på en pressekonferanse tirsdag.

Liu Xiang er blant de virkelig store idrettsprofilene i Kina. Foto: NTB scanpix

Da Liu gikk til topps i Aten ble han folkehelt hjemme i Kina, og han var i korthekktoppen de neste årene. Han skulle sette kronen på verket under OL i Beijing, men da han skulle starte i forsøket på korthekken i Fugleredet ble det aldri noe av.En skade tvang ham til å kaste inn håndkleet før start på første løp, og da han hinket av banen før første forsøk var i gang, gråt brorparten av de 90.000 tilskuerne på den fullsatte OL-arenaen.

Forbereder seg

— Jeg kan bekrefte at Liu gjør de nødvendige forberedelsene for å legge opp, sier Sun Haiping, treneren som har stått bak ham gjennom hele karrieren. Det er den nye nettportalen thepaper.cn som melder dette, og det blir også sagt at dette skal offentliggjøres tirsdag.

Det er ingen overraskelse at 31-åringen nå legger piggskoene på hylla for godt, men det er ventet at dette kommer til å bli veldig følelsesladet, for Liu er umåtelig populær i Kina. Det har han vært gjennom hele sin karriere.

Han er blitt like populær for de hjerteskjærende nedturene han har hatt, som han ble da han vant OL-gullet i Aten. Han gikk også til topps på korthekken i Osaka-VM i 2007, og det skapte virkelig store forventninger før OL på hjemme, men der ble alt ødelagt av en skade.

Ny nedtur

Liu Xiang var uheldig også under OL i London. Foto: Lee Jin-man

Liu forsøkte å gjenreise korthekkhegemoniet sitt i London-OL i 2012, men snublet i den første hekken på Olympiastadion og måtte ha hjelp for å komme seg på beina igjen. Han hinket av banen også der etter å ha kysset sitt hekk før mål.Det var nesten en like stor nedtur som i OL på hjemmebane fire år tidligere, for før London-lekene hadde Liu vist at formen var overraskende god.

Etter skuffelsen i London har ikke Liu klart å komme tilbake i konkurranser. Nå er det spenning om offentliggjørelsen av nyheten om at han legger opp. Sterke rykter mener det skal skje tirsdag, mens andre mener han kommer til å gjøre dette klart for allmennheten under bryllupet sitt allerede i helgen. (©NTB)