Få lag har begeistret det europeiske fotballpublikumet slik som Borussia Dortmund gjorde under Jürgen Klopp.

Over syv år løftet trenerlegenden, som ga seg før årets sesong, storklubben tilbake til gamle høyder med høyt press, raske overganger og aggressive stil.

Det tyske uttrykket «gegenpressing» ble et internasjonalt begrep for den høyintensive spillestilen, som i en årrekke definerte tysk fotball.

Så begynte Dortmund plutselig å slite.

Eurosports Bundesliga-kommentator Eivind Bisgaard Sundet

— Dortmund ble avslørt allerede for to år siden. Da begynte det å kladde, sier Eurosports Bundesliga-kommentator Eivind Bisgaard Sundet.

Nedtur

De ble riktignok nummer to den sesongen, men motstanderne hadde så smått begynt å finne et motsvar på Klopps nærmest idealistiske tilnærming til fotballen.

For mens Dortmund i mesterligaen spilte ut storlag som lå høyt i banen, fant man i Tyskland ut at den beste måten å stanse Klopps lag på var ved å starte presset lavt.

Forrige sesong ble en gedigen nedtur. Dortmunds manglende evne til å bryte ned lavtliggende forsvar, kombinert med lav sjanseuttelling, gjorde at de for første gang på fem sesonger ikke klarte å kvalifisere seg til mesterligaen. Etter en skandaløs høstsesong lå Dortmund an til nedrykk, men endte til slutt på en trygg syvendeplass.

I april annonserte Klopp at han kom til å gi seg etter sesongen. Han følte ikke at han var riktig mann til å utvikle laget videre.

Dortmunds ledelse måtte dermed finne en erstatter for klubbens lengstsittende og mest suksessrike trener, som ledet klubben bort fra økonomisk uføre og sportslige nedturer til mesterligafinale og tidenes første «dobbel». Hvordan erstatter man en slik mann? Dortmunds valg falt på hans taktiske motstykke, Thomas Tuchel.

— Vitenskapelig

Det finnes mange likhetstrekk mellom Tuchel og Klopp, for all del. Begge har en lang trenerfortid i Mainz bak seg, begge har opptrådt som TV-eksperter, begge er karismatiske og begge er opptatt av lagbygging også utenfor banen.

Likevel er de fundamentalt forskjellige på kanskje det viktigste punktet.

— Tuchel har en mer taktisk og vitenskapelig tilnærming til virket sitt. Han er opptatt av å finne svakheter hos motstanderne og utnytte dem, mens Klopp kjørte sitt eget løp, forklarer Bundesliga-kommentator Petter Bø Tosterud.

I lille Mainz ga denne tilnærmingen historiske resultater. Ved hjelp av stadig eksperimentering og særdeles nøye forberedelser av kampene, ledet han Mainz til tidenes høyeste ligaplassering og ut i Europa. Og de slo «uslåelige» Bayern München hele tre ganger.

Eksperimenterer

- Hvordan?

— I Mainz satte han alltid opp laget etter motstanderne, og terpet motspillet på trening hele uken før kampen. Var motstandernes svakhet bredt i banen, trente de gjerne på en bane som var 80 meter bred og 20 meter lang, sier Tosterud.

Inspirert av Pep Guardiola eksperimenterte han også ofte med laguttakene. Lagets beste dribler, Eric Choupo-Moting, ble ofte henvist til benken fra start fordi han ville ha større innvirkning på kampen om han kun spilte den siste halvtimen.

Petter Bø Tosterud, kommentator i Europort.

— Det vil være mye mer gambling å holde på slik i Dortmund. Det gjenstår fortsatt å se om han oppnår den samme statusen og respekten i en spillergruppe med langt flere stjerner. I Mainz var de storfornøyde med femteplass, i Dortmund har spillerne spilt finaler i både mesterligaen og VM, sier Tosterud.

Rask forandring

Foreløpig har han taklet overgangen fint. Den mer pragmatiske holdningen har allerede begynt å gjenspeile seg på banen – raskere og mer sømløst enn hva som var forventet. Tuchel har tilsynelatende hvisket bort alt som sto på taktikktavlen da han kom. I serieåpningen har Dortmund oftere roet ned tempoet og angrepet i bølger. De fremstår mer tålmodige. I tillegg er pasningene blitt kortere, og bevegelsene på den siste tredelen mer gjennomtenkte.

På få måneder har Tuchel tilsynelatende gjenopplivet Dortmunds offensive trussel, og ryddet opp i mye defensivt rot. På sine syv første obligatoriske kamper har Dortmund scoret 26 mål, hvorav Henrikh Mkhitariyan har vært involvert i 14 av dem, mens laget har holdt nullen i sine to første seriekamper mot Borussia Mönchengladbach og Ingolstadt. De vant begge overbevisende med fire mål.

— Det ser lovende ut, men det er for tidlig å si om det er et resultat av Tuchels inntreden eller om det handler om at spillerne har en del uforløst energi etter forrige sesong, påpeker Tosterud.

Både han og Sundet er likevel imponerte over hvor raskt Dortmunds stilskifte tilsynelatende har gått.

— Tuchel virker å ha en større plan over det hele. Dortmund er ikke lenger et kontringslag, men også et lag som mestrer etablert angrepsspill, sier Sundet, som spår de gulkledde tilbake i toppen.

— Jeg tror de blir nummer to bak Bayern. De er ikke blitt svekket fra i fjor, og allerede da hadde de et kjempelag, sier han.