HOLMENKOLLEN: Først ville ikke guttas landslagstrener Egil Gjelland si hvilke løpere som skulle gå hvilke etapper.

Konkurrentene skulle ikke få noe gratis før dagens stafett i et utsolgt Holmenkollen.

Slik er rekkefølgen

Men så, da påmeldingsfristen gikk ut, ble det klart: Emil Hegle Svendsen får ansvaret på sisteetappen.

Ole Einar Bjørndalen åpner ballet, så fortsetter Tarjei Bø. Johannes Thingnes Bø går tredje etappe.

— Vi har lyktes i mange stafetter før, og dette laget er veldig bra. Vi har ingen svake ledd som mange andre nasjoner kanskje har. Vi har kun sterke løpere, det er en stor styrke for oss. Vi skal gå ut og vise dem, sier Hegle Svendsen.

Helt eller syndebukk

Han kjenner rollen godt. 30-åringen fra Trondheim, som har åtte VM— og OL-gull i beltet, har både gode og tunge opplevelser fra ankeretappen.

— Å få en smell på stafett er noe som skjer med alle en gang i mellom, sier Hegle Svendsen.

2012. Emil Hegle Svendsen i mann mot mann-duell på siste skyting mot Martin Fourcade på siste skyting i VM i Ruhpolding. Fem blinker rett ned, Norge til topps. "Super-Svendsen" den store helten.

2014. OL i Sotsji. Sammen mann bommer fire ganger på siste skyting, og Norge misser gullet de hadde tatt i fem mesterskapsstafetter på rad. Også medaljen glipper. Svendsen måtte ut i strafferunde. Syndebukk.

For å nevne noen av hans ankeretapper.

- Hva er best og hva er verst med å gå den siste etappen, Svendsen?

— Det beste er jo så klart hvis det går bra. Da er det himmel på jord, en fantastisk følelse. Men det kan også være det helt motsatte.

Som sistemann ser han sine tre lagkamerater gå. Enten blir det en duell om gullet, en ensom reise for å hente gullet, eller en kamp om medalje.

Nerver, press og trøkk

I VM i Kontiolahti i Finland i fjor ble det sølv til Norge, med samme mannskap, i samme rekkefølge, som i dag.

— Hvis det ikke går veien på en sisteetappe er det kjipt. Det er en nervepirrende greie. Du ser lagkameratene dine gå ut, så skal du liksom ut og avgjøre. Det er nerver, altså. På skytingen også. Kanskje ekstra der.

— Hvor stort er det presset før du går ut på den siste etappen?

— Man kjenner på det. Men det presset må man bare leve med. Og forsøke å gjøre det beste ut av det. Stafett er ofte det løpet jeg er mest urolig for i forkant. Uansett hvilken etappe jeg går.

— Får det svart på hvitt

Tarjei Bø følger opp:

— Du får det svart på hvitt etter at du er gått i mål: enten lykkes du eller så lykkes du ikke. Man kan være med på å skrive historie, du kan gi lahkompisene dine et gull. Det er veldig kult.

Også han har kjent på presset.

— Det er mer trøkk og press på en sisteetappe enn på noen av de andre. Det er ingen som kan rydde opp etter deg. det ligger i bakhodet og gjør det litt mer spesielt, sier eldstemann Bø.

Det er utsolgt i Holmenkollen i dag, det betyr flere titalls tusen fans. De kommer til å sette farge på stafetten, som begynner klokken halv fire.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor vi teller ned til seriestart i eliteserien: