Alt om VM får du her:

ERASMIA: Fotball-VM og Miroslav Klose er noe helt spesielt.

Han VM-debuterte i 2002 med fem mål, finaletap for Brasil og sitt første personlige møte med «den originale Ronaldo».

Fire år senere scoret den polskfødte spissen fem nye mål. Tyskland vant bronsemedalje på hjemmebane og Klose ble VM-toppscorer.

Men det siste året har han av svært mange vært avskrevet, stemplet som gammel og dårlig, han hadde i hvert fall ikke noe å gjøre i årets VM. Etter kun tre seriemål for Bayern München sist sesong var det flere som mente han burde utelates fra troppen som dro til Sør-Afrika.

Full tillit

Landslagssjef Joachim Löw tenkte nøye gjennom saken, har tidligere sett at Klose er en mesterskapsspiller, og ga veteranen full tillit.

Löw angrer ikke på det. Klose har scoret fire VM-mål til nå, og kan med ett i kveldens semifinale mot Spania tangere tidenes VM-toppscorer, Ronaldo – brasilianeren som for fire år siden stoppet på 15 VM-mål totalt.

– Jeg snakket med Ronaldo etter finalen i 2002, og på den tiden var det ikke engang en drøm for meg å kunne være i nærheten av ham. Nå trenger jeg to mål for å passere ham. Jeg håper han ikke er altfor bekymret , gliser den effektive landslagsspissen før kveldens møte med Spania.

(Artikkelen fortsetter)

KAN BLI HISTORISK: Miroslav Klose mangler to mål for å bli tidenes mestscorende spiller i VM. Her sammen med lagkamerat Piotr Trochowski under tirsdagens trening (Foto: Scanpix).

Slapp tale!

Han har hatt et spesielt mesterskap. Den utskjelte scoret i første VM-kamp mot Australia, ble utvist etter to dumme gule kort i første omgang mot Serbia, sonet karantene mot Ghana, var tilbake igjen med det viktige 1-0-målet mot England – før han sist lørdag noterte mål nummer 51 og 52 i sin landskamp nummer 100. Mot Diego Maradona og Argentina . I VMs kvartfinale!

Den tyske pressen er veldig opptatt av at Klose tangerte landsmann Gerd Müllers tyske VM-rekord på 14 mål , og at han kun er ett bak Ronaldo. Selv virker Klose veldig avslappet i forhold til det aller meste her i VM.

Les også:

Etter Argentina-kampen, hans kamp nummer 100 for Tyskland, skulle Klose ifølge tradisjonen holdt tale for sine langt yngre lagkamerater. Men det var så løs snipp, stemningen så avslappet på Velmore Hotel i Erasmia, alle glemte derfor talen.

Nettopp den talen bekymrer Klose mer enn antall VM-mål.

– Jeg var oppriktig glad da alle glemte at jeg skulle holde tale. De fleste andre av spillerne var enten så opptatt med å spise, eller ta en øl eller to, at det ikke ble noe av. Men før eller siden vil noen huske det og da må jeg bare gjennomføre den talen , sier Klose.

Villa-duell

Spissveteranen hyller sine unge og nye lagkamerater, det alle kaller «nye Tyskland».

– For noen år siden sa folk at det var en skam at det ikke var en ny generasjon på vei opp – vi hadde ingen nye spisser på vei frem, og ingen kreative midtbanespillere. Dette var noe «alle» påpekte. Men tiden har vist at folk tok grundig feil , konstaterer Klose.

I kveld venter Spania og toppscorerduell med David Villa i Durban. Spanjolen har i dag ett mål mer enn Klose.

(Artikkelen fortsetter)

TØFF MOTSTAND: David Villa og Spania er ingen enkel motstander for Tyskland (Foto: Scanpix).

Det er ikke usannsynlig at en av de to blir toppscorer og for gullstøvelen.

– Han er en fantastisk spiller. Han er god med venstrefoten, høyrefoten, teknisk er han på et veldig høyt nivå. Han er nesten like komplett som Lionel Messi. Det nytter ikke bare med én forsvarer mot ham, du trenger et helt lag for å stoppe David Villa.

Du skal være ganske god for å stoppe Klose, også. Spesielt i VM. Før kvelden har 32-åringen spilt 18 VM-kamper for Tyskland og scoret 14 mål. Det er meget, meget imponerende av en spiss som har slitt med aksepten i Tyskland de siste årene.

Men etter VM kan det være slutt.

– Jeg er veldig spontan av meg. Det kan være at det er på tide å gi plassen til yngre spillere.

Fakta/Miroslav Klose

Født: 09.06.1978 i Opole, Polen

Klubb: Bayern München

Høyde/vekt: 182 cm/74 kg

Landskamper: 100 (52 mål)

Klose i VM: 14 mål på 18 kamper

Fakta/Tidenes mestscorende spillere i VM:

15 mål: Ronaldo (Brasil)

14 mål: Gerd Müller (Vest-Tyskland), Miroslav Klose (Tyskland).

13 mål: Just Fontaine (Frankrike).

12 mål: Pelé (Brasil).

11 mål: Jürgen Klinsmann (Tyskland), Sandor Kocsis (Ungarn).

10 mål: Gabriel Batistuta (Argentina), Teofilo Cubillas (Peru), Grzegorz Lato (Polen), Gary Lineker (England), Helmut Rahn (Vest-Tyskland).

TRONER ØVERST: Ronaldo er fortsatt den spilleren som har scoret flest mål i VM. Det kan endre seg i kveld (Foto: Digitalsport).