30-åringen, som trolig får sin EM-debut mot Nord-Irland torsdag kveld klokken 21.00, har hatt sin andel av hjernerystelser opp gjennom karrieren.

I mai 2019 fikk hun angivelig sin 12. hjernerystelse etter at hun traff stolpen med hodet først på en Vålerenga-trening.

– Jeg vet faktisk ikke hvor mange hjernerystelser jeg har hatt. Jeg husker ikke, sier Pettersen – og det har ikke noe med at hodet ikke fungerer.

– Jeg husker bare ikke, sier hun til VG.

For venninnen Svanhild Sand ble den ene hjernerystelsen én for mye. Den lovende fotballspilleren fikk sine drømmer lagt i grus etter en hodeskade, som VG+ omtalte i en større reportasje nå før EM.

– Det er bare trist. Jeg bodde sammen med Svanhild i noen måneder da jeg spilte med henne i Vålerenga, sier Guro Pettersen.

Hun bruker sin hjelm – en leggbeskytter rundt hodet – for å være på den sikre siden.

– Hjernen er det viktigste vi har i kroppen. Fungerer ikke den så er det ikke så mye annet som virker. Vi tar vare på skinnleggen og da bør vi også ta vare på hodet. Men jeg trenger ikke å bruke den. Jeg var hos en lege som sa at jeg kan tåle mange hjernerystelser så lenge jeg er helt helet fra den første, sier landslagskeeperen.

UTEN HJELM: Guro Pettersen og assistenttrener Lena Tyriberget fotografert under landslagets trening utenfor Brighton. I bakgrunnen Tuva Hansen. Foto: Jostein Magnussen

Lege Stian Bahr Sandmo tok doktorgrad på hodeskader i idrett. Han uttaler seg på generelt grunnlag og kommenterer ikke hodeskadene til Svanhild Sandvik og Guro Pettersen.

– Det aller viktigste etter en hodesmell er å komme seg av banen og få en vurdering av helsepersonell med den nødvendige kompetansen. Hvis «man er i tvil, så gi utøveren hvil». Det er blitt et mantra, sier Stian Bahr Sandmo.

– Spilleren må selv ikke utfordre grensene og stå imot det trykket som eventuelt er om å fullføre kampen. Når en har fått vurderingen så er det viktig å følge gode råd om ikke å stresse med å med en for rask retur til idrett, skole og arbeid. Kroppens signaler er fortsatt en av de beste indikatorene man har.

Idrettsmedisinsk personell i Norge skal være satt inn i en protokoll som gjennom en trappetrinnsmodell skal føre utøvere tilbake etter en hodesmell.

– Trappetrinnsmodellen er hensiktsmessig. Basert på det vi vet er det den beste tilnærmingen vi har. Hvis du prøver å akselerere for mye og gjør ting for fort, så øker risikoen for langvarige plager. Man kan rett og slett kan gjøre vondt verre, sier Bahr Sandmo.