– Fordi vi føler at vi står og stamper. Vi må se om en forandring må til for å få det til å fly igjen. Går det fortere, et det en bra løsning, forklarer Olaf Tufte.

– Vi var ikke fornøyd etter Zagreb. Vi har byttet plasser i båten. Det er jeg som har tatt den endelige beslutningen, men den er vel forankret i gruppen. Det er en test for å få bedre resultater, bekrefter landslagssjef Johan Flodin.

Olaf Tufte, Oscar Hellvig, Erik Solbakken og Martin Helseth ble sist i finalen i årets første verdenscupregatta i roing for tre uker siden. Den OL-klare norske båten lå sist fra start til mål i løpet i Zagreb i Kroatia, som Estland vant. Tufte & co. kom inn 8,2 sekunder bak.

– Vi lurer vi også, svarer Olaf Tufte på spørsmål om hvorfor det har gått så dårlig for dem.

Han mener det som nå må til er «terpe, terpe og terpe», samt å gi Erik Solbakken tid til å finne seg til ro i sin nye rolle som «stroke» - etter byttet med Tufte.

Johan Flodin er i sveitsiske Luzern foran sesongens andre verdenscupregatta i roing fredag til søndag. Norges OL-klare dobbeltfirer med Olaf Tufte som såkalt «stroke» var påmeldt, men sist søndag ble beslutningen om ikke å delta og rollebyttet tatt.

Olaf Tufte bytter plass med Erik Solbakken. Det betyr at den dobbelte OL-gullvinneren må sette seg midt i båten, mens Solbakken blir flyttet frem (til bakerst). Tufte vil ikke lenger ha rollen som «stroke», det vil si den som bestemmer ro-takten – eller holder i båtens taktstokk.

foto
NYE TAKTER: Olaf Tufte og dobbeltfireren under trening på Årungen, i en fersk oppsetning – med Erik Solbakken i front (eller bak, om man vil) som «stroke» og Olaf Tufte nest bakerst, etter deres rollebytte. Bildet er tatt 14. mai. Bakerst sitter Martin Helseth, i midten foran Tufte Oscar Helvig. Foto: Ørn E. Borgen

I alle fall midlertidig, ifølge Johan Flodin.

– Testen vil vare til over verdenscup tre i Sabaudia, sier han.

Regattaen utenfor Roma 4. til 6. juni er den siste verdenscupen før Norges OL-klare roere drar på treningsleir i Italia 13. til 27. juni, og deretter til Tokyo 15. juli. Nå er dobbeltfireren – i ny sammensetning – satt til å øve hjemme på Årungen.

Johan Flodin sier at det er foretatt rollebytte i den tidligere, vel å merke under trening. Han sier at de har et «åpent sinn» med hensyn til om byttet er tenkt å gjelde frem til OL-starten. Et re-rollebytte kan skje.

– Hypotesen er at dette skal være et alternativ. Det er ingen risiko å bytte så lenge før OL. Vi kan gå tilbake på det, sier han.

Han uttalte for to uker siden til VG at dobbeltfireren «kanskje ligger seks uker bak i forhold til det vi hadde planlagt». Han forklarte at «vi» forventer mer. Det vil si at fireren skal fremstå som medaljekandidat foran OL.

Flodin står fortsatt for den oppfatningen.

– Foreløpig har de bare medaljepotensial. De har hatt bedre fart på trening enn det de har prestert i konkurranser, sa han 5. mai.

– Er det mulig å ta igjen de seks ukene?

– Ja, absolutt. Vi har nesten tre måneder på oss, svarte han da – etter verdenscupen i Zagreb.