Rett før klokken 22.00 mandag kveld sendte teamet for rekordforsøket ut følgende uttalelse om ulykken, som skjedde på vei ut av Skarvbergtunnelen i Finnmark. Der står det blant annet følgende:

«Da han syklet inn i Skarvbergtunnelen ved E 69, var det nokså dårlig belyst og en del fukt på veien. Crewet hadde kontakt med Øystein underveis. Da han nærmet seg andre siden, begynte det å gå nedover og Øystein kom opp i en fart på opp mot 30 km/t. Plutselig utfoldet det seg et stort hull i veien, som Øystein traff. Dette resulterte i et fall hvor han i landingen slo hodet.

Crewet fikk stoppet bussene umiddelbart og løp frem til han, med øyeblikkelig bistand fra lege, mens de fikk ringt til luftambulansen. Øystein var ved bevissthet i det luftambulansen tok han med og fraktet han til Hammerfest sykehus.

Crewet følger opp Øystein og hans familie tett.»

Det er fryktelig trist at noe slikt skal skje når han er så nærme mål, men det viktigste er at Øystein har det bra og blir godt fulgt opp, samt at hans familie blir ivaretatt, sier Chris Thomas Johansen, som er produsent for Sykkelaksjonen 2021, i pressemeldingen.

Setter del to av Sykkelaksjonen på vent

Planen har vært at sykkellaget som tok rekorden til Nordkapp i fjor, skulle fortsette Sykkelaksjonen 2021 med en tur gjennom alle Norges elleve fylker. Det skulle også gjøres til inntekt for barnekreftforskning, slik som Dahls rekordforsøk har vært.

I pressemeldingen skriver Sykkelaksjonen 2021 at de vil avvente til situasjonen er stabil og til de har fått fulgt opp alle berørte og pårørende av hendelsen og fått en brief med rytterne i sykkellaget.

Dette meldte teamet som følger syklisten tidligere i en melding på Facebook:

«Hei alle sammen.

Det har seg slik at det har skjedd en ulykke på veien hvor Øystein har falt og slått seg. Han ble fort tatt hånd om og har blitt hentet av ambulansehelikopter.

Vi sender varme tanker til Øystein og hans familie», lyder meldingen.

Ifølge Politiet i Finnmark på Twitter har Dahl falt og slått hodet ved Skarvbergtunnelen.

«Syklist falt og slått hodet på nordsiden av tunnelen. Sea-King på tur til stedet. Bilister må vise hensyn. Veien kan bli sperret i perioder.», melder operasjonsleder i Finnmark politidistrikt på Twitter, klokka 17.40 mandag ettermiddag.

Politiet i Finnmark har ikke noe mer informasjon om saken.

Fraktet til Tromsø

Malene Nicolaysen, kommunikasjonsrådgiver ved Finnmark sykehus sier til Fædrelandsvennen at syklisten er sendt videre til Tromsø:

– Jeg kan bekrefte at vi har fått inn en pasient, og at vedkommende er sendt videre til Universitetssykehuset i Tromsø.

Siden det ikke er Finnmark sykehus sin pasient, kan hun ikke si noe om alvorlighetsgrad.

På Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN), bekreftes det at pasienten er på vei.

– Vi har ikke anledning til å si noe om alvorlighetsgraden. Men siden dette er kjent gjennom andre kanaler, kan jeg bekrefte at en person fra ulykken i Skarvbergtunnelen fraktes til UNN, sier kommunikasjonsrådgiver Solveig Jacobsen ved UNN.

Ulykken skjedde i siste stund på vei mot målet og rekord. Tidligere i dag ble det sagt at Dahl regnet med å nå Nordkapp klokka 22.00 i kveld.

Dahls rekordforsøk var første del av Sykkelaksjonen 2021, der målet er å samle inn penger til barnekreftforskning.

Flere av syklistene som Dahl syklet til Nordkapp med i fjor, skulle om få dager startet på andre del av aksjonen, der de som de første i Norge skulle sykle gjennom alle landets elleve fylker. Den gruppa var mandag kveld samlet, for å pakke til turen, da de fikk meldingen om Dahls ulykke.

De opplyser til Fædrelandsvennen at de avventer skadesituasjonen til Dahl før de tar en avgjørelse på hva som vil skje med resten av Sykkelaksjonen 2021.

Øystein Dahl startet i fem-tiden mandag morgen fra Olderdalen, drøye 500 kilometer fra Nordkapp. Målet var å nå Nordkapp-platået i løpet av kvelden.

Da Fædrelandsvennen prater med han direkte fra sykkelsetet litt over kl. 15.00 mandag ettermiddag, hadde han drøye 15 mil igjen.

– Det er ennå et stykke igjen, men jeg føler meg ganske pigg akkurat nå. Jeg koser meg egentlig, holder høy fart og har det veldig greit, sa Dahl.

Dahl har kun hatt to timer søvn hvert døgn, siden starten torsdag kl. 07.00 på Lindesnes.

– Det svinger veldig, men jeg er ikke så trøtt akkurat nå. Men jeg merker at av og til kan jeg miste fokus på veien. Men jeg tipper jeg er fremme ca kl. 22.00, sa han da.

Crewet i følgebilen «Olga» sørget for at han har hatt telefonkontakt med venner og familie stort sett hele tiden.

– Øystein er ved godt mot. Men han er rimelig ferdig. Den største utfordringen det siste stykket, blir mangel på søvn. Men planen er så få pauser som mulig, for å komme frem så raskt som mulig, sa Adrian Dahl, Øysteins svigersønn som har vært en del av crewet i følgebilen.

Les mer om rekordforsøket her: