Før Ingebrigtsen løp inn til olympisk rekord (3.28,32) og gull i Tokyo sommeren 2021 hadde Cheruiyot slått ham i ti strake 1500-meterkonkurranser.

Siden OL har Ingebrigtsen vært foran kenyaneren i fem av seks dueller på 1500 meter/one mile (1609 meter). Torsdag kl. 21.50 går sesongens første duell på et utsolgt Bislett Games.

NÆRING: Jakob Ingebrigtsen tok seg en dose med jordbær mellom en lang rekke intervjuer. Til venstre kjæresten Elisabeth Asserson. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

– Han var ekstremt dominerende en periode, så var han litt mindre dominerende og så er jeg bedre enn ham nå, sier Jakob Ingebrigtsen og ler.

– Han var ekstremt god en periode før covid-tiden. Han vant alle løp uansett hva han gjorde. Så klarte jeg litt etter litt å minske forspranget. Er han på sitt beste, er det dødt løp, sier Ingebrigtsen og peker på persene:

  • Cheruiyot: 3.28,28

  • Ingebrigtsen: 3.28,32

GAMMEL STORFORM? Timothy Cheruiyot har den beste personlige rekorden blant startfeltet på torsdagens 1500 meter, men har ikke maktet å slå Jakob Ingebrigtsen på lenge. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

I forbindelse med sitt første besøk i Norge, tok Cheruiyot seg god tid til intervju med VG.

– Jeg liker konkurransen med Jakob. Han er ung, kommer fort og jobber hardt. Det gjør at jeg må jobbe. Det er bra når vi løper sammen, da blir det bra tider. Han er en sterk fyr, sier Cheruiyot.

Spørsmålet er om han kan slå tilbake mot Ingebrigtens dominans. Sist han slo Ingebrigtsen på 1500 meter var i september 2021.

– Jakob har utviklet seg de siste årene, mens jeg slet med hamstringen min i 2021–22. Jeg tror denne sesongen blir bedre, jeg er uten skader.

Sandnes-karen viste storform med ny verdensrekord på den uvanlige øvelsen to miles (3218 meter) 7.54,10 forrige helg. Han sesongåpnet med seier og 3.32,59 på 1500 meter.

Cheruiyot har løpt 3.31,47 på 1500 meter og 7.36,72 på 3000 meter hittil i år.

– Jeg liker å bli pushet. Når jeg ser Jakob vinner løp og gjør raske tider, blir jeg mer motivert, sier Cheruiyot.

Jakob Ingebrigtsen har bestilt at hjelpelyset langs banen skal føre frem til en tid på 3.29 torsdag kveld.

– Det jeg har bestilt er de to åpningsrundene på 56 sekunder, så bare en grei fart etter det. Åpningen er relativt konservativ og trygg. Du kan bruke den litt som du vil, sier Ingebrigtsen.

Han har kalt Bislett for en B-bane og demper forventningene om rekordtider torsdag.

– Jeg har ett løp i juli der jeg skal prøve å springe så fort jeg kan denne sesongen. Det er ikke torsdag. Men det er tipp topp om det går, sier Ingebrigtsen.

Cheruiyot tror feltet kan lukte på tider ned mot 3.28 med godt vær. Aldri før har noen løpt under 3.31 på 1500 meter på norsk jord.

– Vi kan klare det. Feltet er veldig sterkt, verdensklasse. Jakob og jeg kan klare det med høy fart, jeg håper det, sier Cheruiyot.

SPREKE KARER: Timothy Cheruiyot og Wilson Kipketer (til høyre) hilser på hverandre på utøverhotellet ved Operaen. Der har arrangøren hengt opp plakater av Jakob Ingebrigtsen. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Dansk-kenyanske Wilson Kipketer (50), som har tidenes nest raskeste tid på 800 meter, er ikke overrasket over Ingebrigtsens utvikling.

– Han er veldig seriøs i treningen sin. Han er dedikert og ofrer alt. Siden han var et barn har han utviklet seg godt år for år, og han har motivasjon til å utvikle seg, sier Kipketer, Vebjørn Rodals tidligere rival.

Foto: Bjørn S. Delebekk / VG