– Jeg ser det fra begge sider. Jeg synes litt synd på de spillerne som har kvalifisert seg og gjerne vil dette. Så er klubbene selvfølgelig i sin fulle rett til å si nei. I et lengre perspektiv tror jeg det er fantastisk å få lov til å være med på dette.

Det sier Brede Hangeland til VG. Den tidligere landslagskapteinen er nå spilleransvarlig i NFF og blir «head of delegation» når U 19-landslaget reiser til EM i Malta.

Dit skal ikke profilerte spillere som Andreas Schjelderup (Benfica), Isak Hansen Aarøen (Manchester United), samt Vålerenga-duoen Magnus Riisnæs og Jacob Dicko Eng.

I alle tilfellene har klubbene sagt nei.

  • Norges første kamp i U19-EM er mot Hellas i dag klokken 18.00. Den sendes på VGTV.

Siden kampene ikke spilles på såkalte internasjonale datoer, kan helle ikke landslagene kreve at spillerne blir med.

– Dette er noe vi bør se på, spesielt i lys av at yngre og yngre spillere kommer inn på A-landslag. Denne problemstillingen vil bli mer komplisert med det systemet som er i dag. Det er synd, spesielt for spillerne, sier Hangeland.

Han får støtte fra U19-landslagstrener Luis Pimenta.

– Det holder ikke bare at Norge prøver. Jeg vet at flere forbund har vært i dialog og sendt forslag om å restrukturere. Det er viktig at alle forbund samler seg for å finne en bedre løsning for spillerne. Dette er ikke en god løsning for klubb eller landslag. Det er spillerne som må stå i fokus når vi snakker om spillerutvikling, sier Pimenta.

Portugiseren mener at alle aldersbestemte mesterskap burde gått samtidig, og at det dermed hadde vært opp til forbundene å fordele spillerne på de forskjellige nivåene.

Landslagstrener Luis Pimenta. Foto: Steffen Stenersen / VG

– Hvis disse to-tre ukene blir lag som internasjonale datoer, så er alle beskyttet. Så vet ikke jeg om det er mulig å gjøre det sånn, men teoretisk sett ville det gjort det enklere for klubb, spillere og forbund, sier Pimenta.

– Hvilke forklaringer får du fra klubbene?

– Det er planlegging av oppkjøring og en mulighet for spillerne til å vise seg fram. Det er ikke noe vanskelig å forstå, svarer landslagssjefen.

Brede Hangeland tror Norge merker problematikken enda mer enn de større nasjonene.

– Vi må nesten håpe at noen tar opp dette på selvstendig grunnlag. For det er ingen hemmelighet at det er større bredde i større nasjoner enn det er for oss. Om Spania mister noen er det dumt for de, men de har en større «pool» av spillere å ta av, sier Hangeland.

  • U21-EM startet 21. juni og finalen spilles 8. juli. Kampene ser du på VG+ Sport.