Stine Bredal Oftedal og Nora Mørk var tilbake på landslaget for første gang etter OL-bronsen i august. Nøkkelspillerne startet litt ruskete og Nederland ledet halvveis i 1. omgang.

Men så fikk Norge opp farten. Katrine Lunde reddet straffe fra Lois Abbingh, som avgjorde VM-finalen fra nettopp straffemerket to sekunder før slutt i 2019.

– Vi har en god trygghet i laget. Men Nederland kom ikke med altfor hardt trykk i dag, sier Lunde til VG etter å ha levert en redningsprosent på 47 før pause.

Superveteranen serverte også Sanna Solberg-Isaksen omgangens mest fartsfylte mål med en glimrende kontringsball. Mens Emilie Hegh Arntzen sto for forarbeidet da Henny Reistad scoret vakkert på en flyger.

Også debutant Emilie Hovden markerte seg med en scoring. Hun kan ta plass i VM-troppen etter Stine Skogrands forfall på grunn av at hun skal ha barn nummer to. Storhamar-spilleren fulgte opp med scoring nummer to etter pause.

Thorir Hergeirsson opplyser at VM-reglene er endret. Nå kan de fritt bytte blant 18 spillere. Norge drar sannsynligvis til Spania med 15 utespillere og tre målvakter.

I tillegg kom Vilde Ingstad inn og styrket forsvarsspillet spesielt. Den skadeforfulgte Oslo-jenta gjør det sterkt med Reistad & co. i Esbjerg og går mot sitt første mesterskap siden 2018.

Norge ledet 19–11 ved pause etter å ha vunnet det siste kvarteret av omgangen 12–3 med mange annetvalg på banen.

STERK I BERGEN: Nora Mørk leverte seks mål. Her sammen med trenerduoen Tonje Larsen og Thorir Hergeirsson. Foto: Beate Oma Dahle

Norge satte Nederland på plass med to mål i Tokyo-OL. Nå har de fått sin største stjerne fra VM-gullet tilbake fra skade. Men Estavana Polman dominerte slettes ikke foran 1774 tilskuere i Åsane Arena.

Bredal Oftedal og Mørk kom tilbake på banen etter pause. Og satte umiddelbart sitt preg på målfesten. Nora Mørk serverte Kari Brattset Dale en målgivende bak ryggen før hun hamret inn 23–11 noen minutter ut i 2. omgang.

– Vi fikk en god gjennomkjøring etter bare to treninger sammen. Vi hadde kanskje håpet på litt bedre motstand, men jeg synes vi etter hvert fungerte veldig bra, sier Nora Mørk og gir et spesielt pluss til Ingstads forsvarsspill.

Silje Solberg reddet straffe og fulgte opp Lunde i mål - redningsprosent 42. Mens søsteren Sanna viste at hun har beholdt farten fra OL. Venstrekanten ble norsk toppscorer med syv mål i tillegg til å levere godt i forsvar. Hun ble kåret til banens beste.

– En god kamp av oss, mener hun og er spesielt fornøyd med at det ble spilt godt ut mot sidene.

– Jeg synes det ser bra ut før VM, men vi hadde forventet litt bedre motstand i dag, sier den erfarne 31-åringen.

Solberg-Isaksen ble fulgt godt opp av Mørk med seks, Reistad med fem, mens Kristine Breistøl hamret inn fire mål. Sistnevnte har et distanseskudd som det kan bli god bruk for i Spania.

Norge fortsetter VM-oppkjøringen i Bergen mot Sør-Korea lørdag og Russland søndag. I neste uke går ferden til Castellón ved Valencia. Der venter Iran og Romania i tillegg til Kasakhstan i VMs gruppespill.