– Det er veldig stas. Jeg synes det er veldig gøy. Mye av grunnen er at TV 2 solgte inn prosjektet veldig godt. De ønsker å satse mye på kvinne-EM og vil dekke det bra med flinke folk, sier Mykjåland til Fædrelandsvennen.

I cupfinalen ble kristiansanderen skadet, og la opp i ettertid. Noe hun egentlig skulle uansett. Før den franske storklubben PSG kom på banen. Mer om det senere i saken.

Nå har 30-åringen begynt å jobbe som prosjektkordinator i kommunikasjonsbyrået Gambit. Ved siden skal hun følge norsk fotball for TV 2.

– Det er noe jeg bryr meg veldig mye om, og jeg har veldig lyst til å bidra med å gjøre sendingene og opplevelsene så gode som mulig for folket, sier Mykjåland.

Inspirert av Hangeland

Med 91 landskamper, en drøss med cup- og seriegull og flere utmerkelser som årets spiller har Mykjåland gode forutsetninger for å gjøre en bra jobb.

– Jeg tror alltid det er gunstig med litt førstehåndserfaring. At man vet hvordan ting kjennes ut på kroppen. Jeg merker det når jeg hører på Brede Hangeland. Det er gøy når han forteller om det som skjer bak kulissene, forteller 30-ingen.

– Vil du savne å være en del av landslaget når du ser dem i mesterskap til sommeren?

– Jeg kommer sikkert til å savne noe, men så er det litt deilig å se det fra siden også. De gode opplevelsene og kjenne rusen i kroppen skulle jeg gjerne vært med på det, men så kan jeg huske de tunge opplevelsene også. Det er mer behagelig å være på sidelinjen. Det er ikke så mye opp og ned. Man er innom de fleste følelser hver dag i et mesterskap, svarer Mykjåland.

TV 2 skal også bruke Solveig Gulbrandsen, som de har gjort tidligere, som ekspert under mesterskapet.

– Lene er en vi har tenkt på helt siden vi sikret oss rettighetene til mesterskap. Hun sitter på fersk kunnskap til det vi skal kommentere. Hun har innsikt og har opplevd oppturer og nedturer med landslaget før. Lene har også lansert seg som en kritisk og uavhengig type som har valgt å stå utenfor landslag tidligere. Hun har den lidenskapen og kunnskapen som trengs, sier Eystein Thue, redaksjonssjef for fotball i TV 2-sporten.

Ville signere for PSG

Mykjåland fortalte i høst at hun ble usikker når PSG ønsket sørlendingen - etter henne hadde annonsert at hun skulle legge opp. Men før cupfinalen hadde Mykjåland sett for seg å reise sørover.

– Jeg var kjempeærlig utad. For jeg var virkelig usikker. Det endret seg fra dag til dag, men rett før cupfinalen var det veldig nære. Da tenkte jeg at jeg kom til å signere den uken som kom og at dette måtte jeg bare gjøre, men det gikk veldig fram og tilbake, forteller Mykjåland.

Lene Mykjåland måtte av på båre etter kneskade i sin siste kamp i den flotte karrieren. Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Nå har den tidligere Lillestrøm-helten vent seg til livet uten fotballen.

– Jeg synes det er rart hvor fort jeg har blitt vant til en ny verden. Det er merkelig for å være ærlig. Nå «hjelper» det at jeg ble skadet, og fotball føles langt unna uansett. Likevel synes jeg det fascinerende hvor fort det har gått.

Flere kvinner formidler fotball

Mykyjåland er glad for at flere kvinner begynner å formidle fotball.

– Det viser at det er kunnskap og kompetanse det handler om. Det er ikke noe som sier at man skal være mann for å kommentere fotball. Om det er jenter eller gutter skal ikke ha så mye å si. Det er kompetansen som teller.

Fra før er Lise Klaveness kjent som fotballekspert på NRK og Anne Sturød som starter som kommentator for Eurosport når 1. divisjon sparkes i gang om to uker.