GARDERMOEN (Aftenposten.no): Etter fire timer på flyet fra Istanbul og en stor fest i natt kunne en sliten Aleksander Hetland motta hyllesten fra familie, venner og lagkamerater da han landet på Gardermoen.

— Det ble en sen kveld og ekstremt tidlig morgen. I dag skal jeg sove ut, sier 29-åringen, som ikke var forberedt på all oppmerksomheten og gratulasjonene.

— Det har vært stor support, spesielt på Facebook, forteller Hetland.

Søndag sikret han VM-gull som andre nordmann noensinne da han svømte inn til seier 50 meter bryst på kortbane.

Dale Oen

Tankene gikk til avdøde Alexander Dale Oen, som var den første som klarte dette for Norge. Oens VM-gull på langbane, 100 meter bryst, kom for halvannet år siden.

— Alexander lærte meg ting jeg har tatt med videre. Han har en stor del av æren for VM-gullet, sier Hetland til Aftenposten.no.

Blant dem som ventet på den ferske verdensmesteren var representanter fra Bærumssvømmerne.

— Dette er helt fantastisk. Det er så fortjent for begge, også for trener Sondre Solberg, som har hatt et tøft år, sier leder Åsa Essebo.

Solberg var også trener for Dale Oen.

Fest i Bærum

Hetland avsluttet svømmekarrieren etter triumfen i Istanbul. Nå skal 29-åringen over i jobb i Ringnes, men klubblederen håper på hjelp fra gullgutten fremover.

— Vi håper han kan bli mentor for de yngre. Han har jo en enorm erfaring, sier Essebo, som har invitert alle klubbmedlemmene til fest klokken 17 i ettermiddag.

Hundsund på Snarøya i Bærum er Norges største svømmeklubb med 2000 medlemmer.

GULL-HETLAND: Aleksander Hetland (t.h.) på Gardermoen mandag. Her sammen med Åsa Essebo og trener Sondre Solberg. FOTO: METTE BUGGE