Det bor under en halv million mennesker i det lille storhertugdømmet Luxembourg. Men du verden for noen sykkelryttere landet aler opp. I år er det med tre stykker i Tour de France-feltet. Bli ikke overrasket om alle tre havner i topp 15 i sammendraget.Gårsdagen handlet selvsagt mye om Kim Kirchen. 30-åringen sikret seg den gule ledertrøya etter at Stefan Schumacher hadde vært borti hjulet hans og gått i bakken noen hundre meter før mål. Kirchen ble nummer fem og slo Schumacher med 28 sekunder.— Det var Kirchens skyld, prøvde tyskeren seg, men møtte liten forståelse.- Jeg skjønner ikke at han kan si noe slikt, svarte Kirchen, som mente han hadde nok krutt i bena til å ta de nødvendige sekundene på Schumacher selv om tyskeren ikke hadde veltet.Men Kichen ble ikke bestemann fra Luxembourg på etappen. Det gjorde Fränk Schleck (28) fra CSC-Saxo Bank med sin fjerdeplass. Og lillebror Andy (23) var bare 41 sekunder etter som nummer 37. ## Tradisjon

Den stolte sykkeltradisjonen i Luxembourg startet for over hundre år siden, og rytterne markerte seg også tidlig i Tour de France. I 1909 sjokkerte François Faber alle ved å bli første ikke-franskmann som vant sammenlagt. Siden har Nicolas Frantz (1927 og 1928) og legendariske Charly Gaul (1958) kommet tilbake fra Frankrike Rundt med den største premien. Charly Gaul var lenge den mest kjente sykkelrytteren i Luxembourg, men den tittelen tilhører nok nå Kirchen. Han er kåret til Årets Sportsmann i landet hele fem ganger, en mer enn gamle Gaul. Hvem som er kåret flest av alle? Bordtennisspilleren Jeanny Dom (7) foran alpinisten Marc Girardelli (6) og triatlonutøveren Nancy Kemp-Arendt (6).

- Resultat av hardt arbeid

Det er ingen vågal spådom at Kirchen er oppe på seks han også etter dette året. Storhertugdømmet gikk nærmest bananas da han i øs-pøs regnvær gikk helt til topps i klassikeren Fleche-Wallone i vår. Nå handler det bare om én ting i Luxembourg: Tour de France.- Sykkelsporten er akkurat nå den mest populære idrettsgrenen, forteller Marcel Gilles. Han er både legendarisk sykkelleder og journalist. Mange gir ham en viktig del av æren for suksessen.- Dette er ikke noe mirakel, men resultatet av hardt arbeid gjennom 50 år - kombinert med tilfeldigheter. For det er tilfeldig at vi får frem tre stjerner i samme generasjon, sier Gilles til det danske Tipsbladets Tour de France-magasin. Gilles er også formann i sykkelklubben ACC Contern hvor all de tre stjernen fremdeles er medlemmer.

Sykkelgener

Kirchen ble nummer syv i fjorårets Tour, Fränk Schleck nummer 11 i 2006 da han også vant kongeetappen opp til Alpe d'Huez. Andy Schleck sjokkerte sykkelverden ved å bli nummer to i Giro d'Italia i fjor. Gilles forklarer også suksessen med fabelaktige sykkelgener. Pappa Schleck kjørte selv Tour de France åtte ganger. Også faren til Kim Kirchen var proff mens farens onkel Jean to ganger ble nummer fem i Tour'en.Sykkelforbundet i Luxembourg (hvor Gilles er visepresident) driver god rekruttering og har et givende samarbeid med både skolevesen og det militære. I tillegg har de et rekrutteringslandslag hvor ungdom får prøve seg i et meget ambisiøst opplegg.Det er 50 år siden Charly Gaul ble den siste fra Luxembourg som vant sammenlagt i Tour de France. Flere og flere tror det kan bli et lykkelig 50-årsjubileum . . .