Da Terje Dag Østhassel begynte i Kristiansand Badmintonklubb (KBK) på 1960-tallet, var både kunnskapen om idretten og bredden i miljøet lite å skryte av. Men Østhassel viste seg raskt å ha et talent for idretten, og utviklet seg som junior til å bli en av de aller beste i Norge.

Motivert av det reiste han i 1972 til Norges Idrettshøgskole (NIH), og der ble han først i landet til å velge badminton som hovedidrett.

Det skulle vise seg å bli til stor velsignelse for klubben i hans hjerte.

Terje Dag Østhassel har vært både landslagstrener og vunnet gull i veteran-VM. Foto: Privat

– Da jeg kom tilbake fra Oslo var det ingen kunnskap eller ambisjoner i klubben. Men jeg hadde fått masse inispirasjon og kunnskap som jeg kunne bruke, og det bidro til at vi fikk et løft og i 1984 vant vi seriemesterskapet. Siden det har vi mer eller mindre vært best i Norge, sier Østhassel - som allerede som 18-åring påtok seg sitt første treneroppdrag i klubben.

Reiste Badmintonsenteret

Kunnskapen var ikke bare gull verdt for klubben, men også både for Norges Badmintonforbund - blant annet var han landslagstrener i en periode - og for sporten internasjonalt.

– Motivasjonen min var å bringe kunnskap. Interessen ga meg mulighet til å holde kurs over store deler av verden, som igjen inspirerte meg og ga meg mye lærdom. Den tok jeg med meg hjem, og delte med klubben, sier Østhassel - som skaffet internasjonale trenere og spillere til KBK.

Parallelt vokste klubben i antall, og i 1987 var Badmintonsenteret en realitet - et år før klubben arrangerte europamesterskap i hallen.

– Målet med å bygge Badmintonsenteret, var å utvikle klubben vår, og etter at det sto ferdig i 1987 ble det et hovedsenter for badminton i Norge. Det var mye takket være Terjes faglige kunnskap, sier Kåre G. Sørensen, æresmedlem i Norges Badmintonforbund og selv mangeårig ildsjel i KBK.

På trening fire-fem dager i uka

Østhassel er en av fem kandidater som du kan stemme fram i kampen om «Folkets Ildsjelpris», som skal deles ut på Idrettsgalla Sør i Sparebanken Sør Amfi lørdag 3. november. Du kan lese i bunnen av saken – under «fakta om ildsjelprisen» – hvordan du kan stemme på Østhassel.

Lurer du på hvem de fire andre kandidatene er? Her kan du lese om og stemme på dem.

I dag er Østhassel ikke like mye på farten, men fortsatt brennende engasjert i både sporten og klubben. Fire-fem dager i uka er han på plass i Badmintonsenteret for å følge opp klubbens spillere og trenere.

– Jeg sitter i juniorutvalget, og bidar med det jeg mener er best for klubben. Blant annet følger jeg opp trenerne våre, særlig Rik Hermans, sier Østhassel og sikter til den hollanske hovedtreneren.

– Takknemlige ungdommer

Lidenskapen hans har også gått i generasjoner. Alle de tre barna hans har vært innom juniorlandslaget, og i dag spiller samtlige åtte barnebarn badminton. Den pensjonerte ungdomsskolelæren fra Haumyrheia mener at idretten særlig i ungdomstiden er en sunn arena å være på.

Her spiller Terje Dag Østhassel sin aller siste kamp, som 66-åring, da han spilte double sammen med barnebarnet Jonas Østhassel under NM i 2017. Foto: Privat

– Jeg har aldri sett på timene jeg har langt ned i KBK som et offer, snarere tvert imot, det gir meg mye å få lov til å være med. Jeg har vært med på et mannskap som skaper mye glede, spesielt for ungdommer, noe jeg som lærer vet hvor viktig er. Gjennom treninger og turer i inn- og utland har vi gitt dem en sosial forankring og lost dem gjennom en tid som kan være utfordrende. Betalingen min har vært takknemlige ungdommer, fastslår Østhassel - som blant annet har både EM- og VM-gull for veteraner på CV´en.

I dag har klubben rundt 230 medlemmer.

– Bredden klubben opplever i dag er resultat av at den har blitt et sosialt tilholdssted, noe Terje skal ha mye av æren for, sier Kåre G. Sørensen.

Har du fått det med deg? Her er årets nominerte til Idrettsgalla Sør.

Fakta om Folkets ildsjelpris

To priser, én i Vest-Agder som kåres av Fædrelandsvennens lesere og én i Aust-Agder som kåres av Agderpostens lesere.

Idrettslag på Sørlandet har nominert kandidater.

Kriteriet for å vinne er at vedkommende over tid skal ha lagt ned en ekstraordinær frivillig innsats for sitt idrettslag.

En jury fra Los, Vest-Agder Idrettskrets og Fædrelandsvennen har plukket ut fem kandidater i Vest-Agder, mens tilsvarende er gjort i Aust-Agder.

Lesere kan stemme fram sin favoritt ved å sende sms til 03811, og skriv «ILDSJEL», samt en bokstav, avhengig av hvem du stemmer på. For eksempel «ILDSJEL C», hvis du stemmer på Terje Dag Østhassel.

  • «ILDSJEL A»: Nils Aurebekk

  • «ILDSJEL B»: Bjørner Ellingsberg

  • «ILDSJEL C»: Terje Dag Østhassel

  • «ILDSJEL D»: Inger Steinsland

  • «ILDSJEL E»: Kalle Glomsaker

Avstemningen varer fram til tirsdag 30. oktober klokka 09.00.

PS: Kun én stemme teller per telefon.

De to med flest stemmer i hvert fylke går til finale. Deretter nulles alle stemmene ut og det stemmes på ny over de to finalekandidatene.

Vinneren utropes på Idrettsgalla Sør i Sparebanken Sør Amfi lørdag 3. november.