Britenes Wimbledon-håp er ungarsk, oppvokst i Australia og har hatt en kronglete vei til toppen.

25-åringen er blant de seedede spillerne til årets utgave av den klassiske Wimbledon-turneringen. Hun er rangert som nummer 18 i verden, hun er den første kvinnelige britiske tennisspilleren som er seedet i Wimbledon siden 80-tallet og hun har hatt en første halvdel av sesongen som har vært oppsiktsvekkende.

I årets Australian Open gikk hun helt til semifinalen. Avisen The Guardian kaller henne «den meste interessante kvinnen i britisk sport akkurat nå».

Slikt skaper forventninger.

Brokete karrière

Johanna Konta er også historien om jenta som aldri ga seg og om foreldre som ofret nesten alt for jentas tenniskarrière.

Hun er født i Australia av ungarske foreldre med ungarsk pass. Tennistalent ble det tidlig klart at hun hadde. Som 11-åring ble hun plukket ut som en av 24 australske jenter med potensial til å bli toppspiller.

Da hun var 14 var ikke trener Peter McCraw overbevist om at dette var en tennisspiller som kunne være blant de 100 beste i verden som 21-åring. Han mente likevel at han så noe spesielt i hennes talent.

— Hun var fysisk svak og i den alderen har de større og sterkere jentene en fordel, forteller McCraw til avisen Daily Mail.

Ble vraket

Men McCraw hadde tro på henne. Hun hadde holdningene og talentet var der.

Slik ser britenes tennishåp ut når hun ikke spiller tennis. Foto: Reuters/NTB Scanpix

Tro på henne hadde derimot ikke australske toppidrettssjefer. Australian Sports Commission (tilsvarer Olympiatoppen i Norge) ville ikke gi økonomisk støtte til Johanna Konta.

— De mente at hun ikke var god nok, forteller gamletrener McCraw

Foreldrene hadde også tro på henne. Med sine ungarske pass pakket de kofferten til 14 år gamle Johanna og dro til Europa. De mente at hun skulle få lov til å nå så langt som det er mulig innenfor sporten hun elsket.

Første stopp var det kjente tennisakademiet Sanchez-Casal i Barcelona. Dit kom hun som 14-åring alene.

— Jeg så ikke min mor på et halvt år og min far på fire måneder. Det var tøft for en 14-åring. Skype fantes ikke og dersom de ringte så kunne de ikke bare dukke opp på et par timers varsel, forteller hun til The Guardian.

Maktet ikke betale

Deretter dro hun til England og Sutton Tennis Academy. Da ble foreldrene med.

Den da 15–16 år gamle Johanna fikk trening og veiledning. Men Sutton Tennis Academy er ikke gratis. Til slutt klarte ikke foreldrene å betale for tennisundervisningen til sin datter. Kravet vokste til rundt 50.000 kroner og til slutt måtte de møte i retten.

— Foreldrene trodde at de skulle klare å få tak i en sponsor. Men det var ikke mulig. Slike ting skjer og de klarte ikke betale. Vi hadde ingenting imot Johanna. Hun jobbet hardt, var alltid blid og veldig godt likt av alle her, forteller Keith Sohl til Daily Mail. Sohl er grunnleggeren av tennisakademiet. Saken løste seg til slutt.

Veien videre handler om å sakte bygge seg opp. Aldri gi opp, men ha store klare mål foran seg. De siste 12 månedene har hun fått betalt. Nå er hun 25 år og endelig helt i toppen der få, bortsett fra henne selv, trodde hun skulle være.

Endelig et håp

Tennis på Wimbledon har vært en slags religiøs seremoni for tennisinteresserte briter. Men sjelden har de hatt en av sine egne å heie på.

I tiår etter tiår måtte de se amerikanere, sveitsere og svensker stikke av med sølvfatet. Helt til Andy Murray brøt forbannelsen på herresiden i 2013. På damesiden venter de fortsatt at noen skal vise seg frem. Det er 55 år siden en britisk kvinne siste vant Wimbledon.

Nå har de ett håp. En de kan helhjertet gi sin støtte og kalle en av sine egne.

PS! Årets Wimbledon-turnering starter mandag 27. juni

Hør Aftenpodden Sport hvor EM slaktes, kvinnehets diskuteres og norske lags sjanser i Europa vurderes: