— Hva skjedde? Det er vi nødt til å finne svaret på.

Tom Rune Espedal henter seg en kopp svart kaffe. Så starter jobben med å finne ut hvor det gikk galt. Det tidlig mandag formiddag på Sandnes stadion og skuffelsen ligger i dype lag utenpå klubbsjefen.

Søndag ble det klart at Sandnes Ulf skal spille førstedivisjon også neste sesong. Muligheten til å spille kvalifisering til eliteserien røk i siste sekund. Dagen derpå ble brukt til grubling på klubbhuset.

— Vi må være ærlige og si at dette var langt under det vi hadde trodd og håpet på. Det vil selvfølgelig få konsekvenser, sier Espedal.

Les alt om dramaet: Sandnes Ulf hadde gjort jobben - så kom den nedslående beskjeden.

Tapte inntekter

Nå starter jobben med å evaluere hvorfor det gikk galt på Sandnes. Trener Bengt Sæternes er allerede i gang med jobben. Foto: Kristian Jacobsen

Før sesongen gikk Sandnes Ulf ut og satte seg som mål å rykke opp. I store deler av sesongen spilte de også som et opprykkslag. Men etter svake prestasjoner i høst ble det til slutt 7. plass – med samme poengsum som lag fem og seks. Til slutt var det målforskjellen som felte Sandnes Ulf – og fratok dem kvalifiseringsspillet som går til lagene på 3.– 6. plass.— Vi mister 600.000–700.000 kroner i tapte inntekter på ikke å klare kvalik. Dette er penger vi må få inn på annet vis. Det var ikke akkurat det jeg hadde håpet å bruke de neste ukene til, men den jobben må vi ta. Vi har lagt en plan for dette også, forsikrer Tom Rune Espedal.

- Hvordan påvirker den svake plasseringen budsjettet for neste år?

— Denne sesongen har vi hatt et budsjett på rett i overkant av 30 millioner kroner. Det er naturlig at det blir noe lavere neste år. Vi må stramme inn litt før neste sesong. Det er naturlig med tanke på den verden vi lever i. Samtidig er det ingen grunn til at vi ikke skal være med i toppen neste år. Det viktigste er likevel å bli mer robuste som klubb. Slik situasjonen er i dag kan vi ikke drive i mange sesonger til. Det tåler ikke klubben. Å få på plass mer trygge rammer, som et nytt stadion, blir det viktigste fremover, sier Espedal.

Sæternes var klokkeklar før helgen: - Dersom vi ikke klarer topp seks vil sesongen være totalt mislykket.

Jobben startet søndag

I skrivende stund har Sandnes Ulf 12 spillere på kontrakt neste år, ifølge Espedal. Blant disse finner vi Nikolai Geertsen, Trond Erik Bertelsen, Anel Raskaj, Aksel Berget Skjølsvik, Kent Håvard Eriksen, Pontus Engblom og Tonny Brochmann.

Spillere som Salomon Owello, Ingvar Jónsson og Derek Decamps er ferdige i klubben, mens navn som Kenneth Sola, Vegard Aanestad og Ole Kristian Langås skal vurderes i løpet av høsten.

— Jeg begynte å tenke på neste år allerede søndag kveld, sier Bengt Sæternes.

For Sandnes Ulf-treneren ble debutsesongen i førstedivisjon både utfordrende og lærerik. Med en rekke spillere på utgående kontrakter, ligger det også i kortene at det blir utskiftninger i spillerstallen i løpet av vinteren.

— Det handler om å få inn de rette typene. Vi mistet to slike i sommer i Hannes Haldorsson og Maulary Martin. Sånne typer får du aldri nok av, sier Sæternes.

- Hadde dere ikke de rette typene i årets lag?

— Folk er forskjellige. De har forskjellige motiv for å spille fotball. Det betyr ikke så mye for meg, bare de har den rette motivasjonen. Søndag hadde vi fem spillere fra start som ikke har kontrakt neste sesong. Spiller sånne ting inn på prestasjonene? Det er spørsmål vi må stille oss.

- Har du konkrete navn på blokken allerede?

— Jeg har allerede sett meg ut spillere som jeg vil sjekke. Det viktigste er at de spillerne vi henter faktisk vil være her, og at de ikke bare kommer fordi Sandnes Ulf er det eneste alternativet de har, sier Sæternes.

Selv om budsjettet ligger an til å bli noe mindre neste år, er utgangspunktet likevel å være med i kampen om opprykk.

— Slik avslutningen ble i år, ville jeg helst komme i gang med neste sesong fortest mulig, sier Bengt Sæternes.