Med tap 0-1 i Basel har Liverpool fått en trøblete start i mesterligasammenheng. Verken Steven Gerrard eller Liverpool er i nærheten av de taktene som sørget for at de kjempet om ligagullet til siste stund i vår. Det kan koste dyrt, for det skal ikke mange feilskjærene til for at Liverpool ikke blir å se i cupspillet i mesterligaen etter nyttår.

Tore Strand, kommentator i BT.

Basel har skaffet seg verdifull rutine fra spill på dette nivået de siste sesongene, og deres erfaring fra jevne, tette kamper var den lille, store forskjellen på lagene i går. Hjemmelagets samspilte mannskap kombinerte til tider fikst, og selv om Liverpool hadde et par store muligheter til å score, så var det ikke noe å si på at Basel sikret seg de tre poengene og kom på sporet igjen etter 1-5 mot Real Madrid i åpningskampen. Steven Gerrard har ikke hatt noen strålende start på sesongen, og det har heller ikke Liverpool hatt. Kapteinens nølende spill preger Liverpool, men det gjenstår å se om det er et forbigående problem, eller om det er tid for å begynne å forberede Liverpool-livet etter Gerrard allerede nå.

34 år gammel burde Anfield-legenden ha flere gode sesonger foran seg. I mesterliga-sammenheng viste Francesco Totti senest tirsdag at en 38-åring godt kan hevde seg blant de aller beste. I likhet med Totti har Gerrard aldri hatt tempoet som sin styrke, men der Totti fortsatt leverer varene med sine pasninger, driblinger og gode touch, så sliter Gerrard med mye om dagen – ikke minst løpskapasiteten.

Vel spiller han i en ny , defensiv rolle som er tilpasset hans aldrende bein, men på topp, internasjonalt nivå må du være langt mer mobil og rask i vendingene enn det Gerrard så langt har vist frem skal du hevde deg. Gerrard lider også av at det er færre spillere å slå de gode gjennombruddspasningene til enn for bare noen måneder siden. Savnet av Luis Suarez er merkbart, og så lenge Daniel Sturridge også er ute med skade, så mangler Liverpool bevegelighet på topp.

Den egenskapen er ikke Mario Balotellis styrke, og dermed må Liverpool inntil videre spille annerledes enn i forrige sesong. Det spillet sitter ikke ennå, og i går var det kun raidene til Raheem Sterling som ga Basel trøbbel. Med et litt bedre førstemottak så hadde kanskje Sterling scoret både en og to ganger i går, men så lenge teknikken ikke stemte hos lynvingen, så ble de største mulighetene misbrukt.

Da Liverpool hadde sin storhetstid i europacupsammenheng, var laget i stand til å tette igjen bak og nøye seg med et 0-0-resultat i ny og ne. Mannskapet til Brendan Rodgers har ikke de egenskapene, og det er ikke slikt spill Rodgers verdsetter heller. Men skal du henge med de beste i Europa må du som regel prestere hjemme, og i tillegg levere et og annet brukbart resultat borte.

0-0 hadde vært til å leve med for Liverpool i går. Nå vant Basel og har med det en liten fordel i det som sannsynligvis blir en duell mellom sveitserne og Liverpool om plassen bak storfavoritt Real Madrid. Gareth Bale, Ronaldo og de hvite fra Madrid kommer på Anfield-besøk i neste runde.

Til den tid bør Steven Gerrard ha kommet seg ut av startgropen og fått fart på spillet. Hvis ikke kan det bli en trøblete kveld for Liverpool når to av turneringens storheter møtes onsdag 22. oktober.