Var det den forrige kampen som uttrykte Nye Norge, eller var det denne kampen mot Estland? Det kan vi kanskje svare på etter at Norge har møtt Aserbajdsjan søndag, en kamp som er vrien å vinne, men pinlig å tape.

Det gjaldt for så vidt Estland-kampen også

Estland er såpass bra at de kom til playoff foran siste VM, men ikke bedre enn at det norske laget burde ha håndtert dem greit på hjemmebane. De er jo blitt så friske i språket, de som steller med landslaget, og da må de levere også.

Rått?

Råskap var ordet denne gangen.

Det syntes i hvert fall ikke på innstillingen. Med råskap forstår vi vilje til å vinne dueller – hos hver eneste én. Vilje til å presse seg selv. Vilje til å ta de nødvendige skrittene for å stanse en motspiller.

15 år gamle Martin Ødegaard måtte starte på benken mot Estland, men imponerte da han ble byttet inn. Det kan bety startplass mot Aserbajdsjan. Foto: Torstein Bøe, NTB scanpix

Ikke som da Estland scoret kampens eneste mål. Under forspillet var det bortimot folketomt i det norske forsvaret. Men angrepet tok en del tid, så da det avgjørende skuddet kom, var det likevel en skog av røde spillere rundt femmeteren. Men en skog er ganske rotfast, og den var plantet på god avstand til Konstantin Vassiljev, som ikke ble plaget av noen da han skjøt.At Ørjan Nyland lot ballen rulle inn, var bare slik vi så hele det norske laget i den første omgangen. Ukonsentrert.

Litt bedring

Av og til skjer det viktigste i pausen. Styrkeforholdet forskyver seg.

Estland tok ut Vassiljev, som hadde styrt kampen i første omgang, mens Norge fikk ny spillestil og mer kraft ved å sette Alexander Søderlund inn som spiss. Enda viktigere – innsatsen økte, av og til så vi snev av råskap også.

Det var likevel Martin Ødegaards inntog etter 57 minutter som ga kampen et annet preg. Det var ikke ofte han ble spilt opp av medspillerne. Men når det først skjedde, så vi blikket, ballfølelsen, smartheten, alt det som engelskmennene med et samlebegrep kaller skills.

Ødegaard er på et annet nivå.

Snart utlært?

Landslagssjef Per Mathias Høgmo er gjerne opptatt av lærdommen når Norge har spilt dårlig. Hva har han og spillerne plukket med seg fra denne kampen?

Spillerne bør i hvert fall skjønne at det nytter ikke å gå til kamp med en halvveis innstilling. Full tenning dekker over mange svakheter og eksponerer mye styrke. Med halvtenning er det motsatt.

Høgmo må i hvert fall gruble videre på hvilke backer han skal bruke, hvordan han skal få Håvard Nordtveit til å bli mer stabil som stropper og på hvem som skal spille spiss i Joshua Kings fravær.

Det som er sikkert, er at Alexander Tettey må inn igjen på sentral midtbane. Ingen lag klarer seg uten fightere. Og Ødegaard må spille fra start. Ingen lag klarer seg uten klasse.

Og nå gjelder det EM-plass.