Premier League-spillerens hysteriske Twitter-tråd tar av. Men den har et seriøst budskap

Burnley-spiller Jonathan Walters skapte mye engasjement på Twitter da han la ut om turen sin til sykehuset i Manchester.

Publisert:

Jonathan Walters spiller nå på Burnley, men er mest kjent for sin tid i Stoke. Foto: ED SYKES / Reuters

  • Andreas Hopen
Denne artikkelen er over ett år gammel

Flere titallstusen har «likt» den opprinnelige twittermeldingen til Burnley-spiller Jonathan Walters, og under følger en lang tråd som har et seriøst og alvorlig budskap.

«I går reiste jeg for å gjennomføre en koloskopi. Moren min døde som 40-åring grunnet kreft i tykktarmen, og på grunn av alderen hennes må jeg sjekke etter uregelmessigheter i tykktarmen regelmessig. For å øke bevisstheten rundt denne forferdelige sykdommen skal jeg dele min opplevelse.» slik starter twitter-tråden til Walters som du kan lese under.

Først gikk 35-åringen til klubblegen som ordnet et møte med en ekspert på koloskopi, men Walters fikk ikke med seg hvordan det hele skulle foregå.

«Han forklarte prosessen, noe som gikk inn ett øre – og ut det andre. Mest fordi det eneste jeg hørte var hvordan han skulle stikke et rør 12.000 ft (fot) inn bak.» 12.000 fot er for øvrig et overdrevent tall, da dette er avstanden man har ned til jorden når man hopper i fallskjerm og er tilsvarer 3,6 kilometer.

Burnley-spiller Walters fikk med seg et avføringsmiddel i pulverform.

«Miksturen høres kanskje ganske ufarlig ut, men stol på meg. Det er en av de verste oppfinnelsene som noensinne er laget.», fortsetter Walters før han forklarer:

«Jeg tok min første dose. Jeg mikset to poser med pulver i lag med en liter vann, og dette tok halvannen time å drikke. . Det er et avføringsmiddel, så det er anbefalt å «holde deg nære toalettet», men det burde stått at du må være på toalettet, da du vil erfare noe som bare kan beskrives som en atombombe som går av i magen din», fortsetter Walters med en humoristisk undertone.

«Nå var jeg ti kilo lettere, og hadde et lite problem som var å kjøre 45 minutter til sykehuset i Manchester. Etter å ha fått i meg to liter av avføringsmiddelet hadde jeg problemer med å gå ti meter. Svigerfaren min meldte seg frivillig til å kjøre meg. Jeg forklarte ikke om morgenen min, ei heller at jeg hadde vurdert å kjøpe voksenbleier i tilfelle en ny eksplosjon skulle inntreffe.»

Walters er mest kjent fra tiden som Stoke-spiller. Her med tidligere Molde -og Manchester United-spiller Mame Biram Diouf. Foto: Paul Burrows / X01095

Walters kan fortelle at undersøkelsen gikk fint, og det ble ikke avdekket noe urovekkende for Walters som fremover skal ta gentester for å se om tarmkreften som moren døde av kan være arvelig, nå ber han om at flere sjekker seg for kreft.

«Jeg har delt dette for en grunn. Koloskopi er ingen spøk, og det er ikke tarmkreft heller. Det er en fæl sykdom som kan bli forhindret med litt kunnskap og bevissthet rundt de tidlige symptomene. Det er ikke noe skammelig med å gjøre den undersøkelsen som jeg har gjort», forsikrer Walters.

Kreftforeningen: – Åpenhet er viktig

Generalsekretær i Kreftforeningen Norge, Anne Lise Ryel liker svært godt at en profilert person går ut offentlig for å få flere til å sjekke seg.

– Kreftforeningen synes Walters er modig som står frem og åpent deler sin erfaring med en prosedyre som mange vegrer seg for. Åpenheten hans er viktig for å få et innblikk i hvordan koloskopi utføres og at det ikke er en stor grunn til å vegre seg, skriver Ryel.

Anne Lise Ryel er generalsekretær i Kreftforeningen. Hun er glad for at Walters er så åpen. Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Videre viser generalsekretæren at denne type undersøkelse kan være forskjellen mellom liv og død.

– Det belyser hvor viktig denne undersøkelsen er. Undersøkelsen brukes til tidlig oppdagelse av tarmkreft og gjør det mulig å behandle før kreft oppstår. Det redder liv. At han for mange er et forbilde gjennom å være en Premier league-spiller gjør at han får mye oppmerksomhet. Dette bidrar til å øke bevisstheten rundt tarmkreft og viktigheten av å bli sjekket for denne sykdommen, forklarer Ryel.

Kreftforeningen kan opplyse at tarmkreft er en av de vanligste krefttypene i Norge, og at krefttypen har hatt en rask økning de siste femti årene. I 2017 var det 4500 nordmenn som ble diagnostisert med tarmkreft. De fleste tilfellene oppstår uten at det er noen kjent grunn til det, skriver kreftforeningen videre.

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.
  1. Premier League
  2. Kreft