Etter at Oslo trakk seg fra konkurransen om vinter-OL i 2022, står kun Beijing og kasakhstanske Almaty igjen som potensielle verter for gigantarrangementet. Nå slår en kinesisk forsker alarm: Det er ikke sikkert det er nok snø hvis lekene skal arrangeres i Beijing om syv år.

Og hvis det er nok snø, er måten det gjøres på definitivt ikke bærekraftig for miljøet. 31. juli skal den internajonale olympiske komiteen (IOC) velge vertsbyen på sin kongress i Kuala Lumpur.

− Det snør bare ikke i Beijing. Folk får store ideer ved å se på tv og idrett. De tror det er en fantastisk fritidssyssel, men det er ikke bærekraftig, sier den uavhengige vann-eksperten Zhang Junfeng til The New York Times. Den amerikanske avisen omtalte saken i forrige uke.

Skryter av miljøet i OL-søknaden

Vintrene i Beijing er kalde, men det faller svært lite snø. Store deler av nedbøren faller i de varme og fuktige sommermånedene. Gjennom året kommer det under halvparten av nedbøren vintersportsstedene i Europa får.

I Beijing 2022s OL-søknad hevder arrangørene at vinterlekene skal være «miljøvennlige» og «bærekraftige». De skriver videre at de skal bruke fornybar energi og plante ny skog der trær må ofres for skiløyper.

Les hele søknaden her (ekstern lenke)

− Siden det er rikelig med vannressurser nær skistedene og den smeltede snøen vil bli resirkulert, vil ikke snøproduksjonen under lekene ha negativ effekt på økosystemet, står det å lese i søknaden.

Forskere kritiserer miljøtiltakene

Forholdene i Beijing bestrides kraftig av flere forskere. Den pensjonerte hydrologen Hu Kanping skrev i 2011 en rapport for den uavhengige organisasjonen Naturens venner. I rapporten beskriver han skiløypenes enorme sløsing av vann for å lage snø.

Produksjonen krevde over 3 milliarder liter vann. Det ville gitt drikkevann til over 40000 mennesker i lokalområdet.

− Vi kan ikke bruke vannet. Det er for andre, ikke oss, sier den lokale bonden Cheng Lin til The New York Times. Med tydelig henvisning til snøproduksjonen.

Så vidt nok snø i Chongli i desember i fjor. Foto: Assosciated Press/Ng Han Guan

Forsker: − Gjøres om til planeten Mars

Professor Carmen de Jong ved det franske Savoie Mont Blanc-universitetet tror planer som Beijings er farlig for miljøet. Hun forsker på vann og alpine idretter.

− Denne typen utvikling vil gjøre det om til planeten Mars. Det er fullstendig kunstig, sier hun til den amerikanske storavisen.

Konkurrenten Almaty er ikke noe bedre. Der er det enda mindre nedbør i løpet av et kalenderår.

Nasjonalparkene kan bli fylt av skiløyper

Både Beijing og Almaty planlegger å arrangere øvelser i lokale nasjonalparker. Xiaohaituo-fjellet i Yanqings nasjonalpark er planlagt brukt for de alpine øvelsene under de eventuelle lekene i Beijing. Fjellet er del av et naturreservat, hvor blant annet ferdsel med motoriserte kjøretøy er forbudt.

Studier som New York Times gjengir, viser at skiløyper øker erosjon og ødelegger planter for alltid.

PS! Hvis Beijing vinner nominasjonskampen, vil de bli den første byen som arrangerer både vinter— og sommer-OL. Sistnevnte arrangerte de i 2008.