DÜSSELDORF (fvn.no): — Det er et krav at alle som skal delta i EM også må være med i europacupen. Den 10. februar gikk det ut informasjon til alle aktuelle om dette, sier Anne Brit Sandberg, som sitter i sentralstyret i Norges Friidrettsforbund.

— Det er litt overraskende at ikke forbundet har mer forståelse for individuelle behov. Jeg er mørbanket, og det er ikke forsvarlig å gå en ny mangekamp om så kort tid, mener Ida Marcussen.

Ble advart mot forrige konkurranse

Hun satte årsbeste i fem av sju øvelser da hun i helga viste klar fremgang og med 6083 poeng var langt over A-kravet til EM på 5920 poeng. Planen var å finpusse formen med masse god trening inn mot EM som starter i Zürich tirsdag 12. august. Men forbundet vil det annerledes.

— Vi var i dialog med dem sist uke, og advarte dem mot å gå en mangekamp i Ratingen da hun uansett også måtte konkurrerer i europacupen. Dette har de dessuten visst siden februar, og da kan de ikke komme tilbake nå, sier Sandberg.

— Jeg har vært en av dem som har jaget EM-kravet, og for meg var det logisk å velge Ratingen fordi jeg har god erfaring fra å konkurrere der hvor forholdene ofte er gode. Det ville vært gambling å bare delta i e-cupen, mener Kristiansand-jenta.

— Dette har vært hennes og Lukas valg. De har visst om denne mangekampen siden 10. februar, og da er det ikke så mye mer å si, mener Sandberg.

- Er det ikke rett og rimelig at Norge må ha de beste på startstreken i europacupen, Ida?

— Selvfølgelig, men det beste laget er de som ønsker å gå stevnet. Europacup er ikke stedet for enkeltprestasjoner, men en konkurranse hvor det gjelder å komme gjennom med seks utøvere uten nullresultat. Det betinger at du safer litt her og der. Dette er ikke et sted for å kvalifisere seg til et mesterskap, mener Marcussen - som takket være prestasjonen i Ratingen slipper akkurat dét presset.

Ikke gambling

Den tidligere sjukjemperen Sandberg mener det ikke er å gamble med EM-formen å gå to mangekamper på én uke.

— Nei, det har både jeg og Ida gjort før, senest i forfjor. Og når de har visst om det helt siden februar, kan de ikke unngå å planlegge det inn, mener Sandberg.

Trener Lukas Udelhoven mener likevel at det må tas individuelle hensyn.

— Når vi ser at Andreas Thorkildsen og Sindre Buraas får stå over, må det være lov å komme med ønsker for oss også. Når Ida nå har klart kravet trenger hun pause og hvile. Dessuten har hun ikke kontrakt med forbundet, sier Udelhoven.

— Da kan vi si at de heller ikke får delta i EM for det er vi som betaler gildet. Dette gjelder alle om de står utenfor eller innenfor landslaget, sier Sandberg.

- Men Andreas Thorkildsen fikk fritak?

— Det vil jeg ikke kommentere, sier Sandberg, som uttaler seg på vegne av den ferierende sportsjefen Ronny Nilsen.

Selv lover Marcussen å gi full gass - dersom kroppen spiller på lag.

— Jeg tar en dag av gangen, men er det noen som kan klare dette, så er det meg. Men det viktigste er å komme gjennom skadefri, understreker hun.