OL-ilden slukkes snart i Rio. Samtidig starter et nytt liv for den største OL-arenaen fra fire år tilbake.

West Ham – Bournemouth er plukket ut som dagens hovedkamp (kl. 17) i Premier League, og det er ikke fordi Håvard Nordtveit og Joshua King møtes til en norsk duell. Det er på grunn av klubbens nye hjemmebane.

— De har vunnet i Lotto, sa Arsenal-manager Arsène Wenger.

— Hunden min kunne forhandlet frem en bedre avtale på vegne av skattebetalerne, sa eieren av klubben Leyton Orient.

— West Ham har fått "århundrets avtale", slo avisen The Guardian fast.

— Alle er bare misunnelige. Dette er en avtale som er bra for alle parter, svarte David Sullivan, majoritetseier i West Ham.

I 112 år holdt østkantklubben til på Boleyn Ground, også kalt Upton Park. Et sted med sjel, men alderen tynget. Ikke var det enkelt å komme seg dit og området var i perioder ganske så røft. Kapasiteten på tribunen var ca. 35.000, og klubben, som har fostret storheter som Bobby Moore og Trevor Brooking, klarte aldri å ta opp kampen med de store og rike klubbene.

Laget har aldri vunnet den øverste ligaen, men har tre cupgull, det siste i 1980.

Kamp om "gullet"

Så kom OL til nabolaget for fire år siden. OL-stadion ligger mindre enn fem kilometer fra Boleyn Ground. Så da daværende borgermester Boris Johnson nærmest forlangte at en fotballklubb skulle være en viktig del av fremtiden for Olympic Stadium, var det ikke å undres på at ”The Hammers” viste sin interesse. Det gjorde også blant annet Tottenham, men det ble West Ham som trakk gulloddet.

Slik så Olympic Stadium ut under friidretten i OL for fire år siden. Fra og med søndag er det også en fotballstadion i Premier League. Foto: AP/NTB Scanpix

Utslitte Boleyn Ground ble byttet ut til fordel for den nesten dobbelt så store olympiastadion. Fra å være en klubb med tilskuerkapasitet midt på treet i Premier League, er det nå bare Manchester United og Arsenal som har plass til flere. Drøyt 60.000 kan se nå West Ham spille fotball, og klubben solgte raskt ut hele 52.000 sesongbilletter.

Offentlige penger

Totalt har stadion, inkludert renovering og klargjøring for fotball, kostet over 700 millioner pund (drøyt syv milliarder kroner). West Ham har betalt 15 millioner pund av renoveringen og skal betale 2,5 millioner pund i året for å spille 25 hjemmekamper.

Resten av regningen har det offentlige tatt, akkurat som det er det offentlige – i dette tilfellet London Legacy Development Corporation – skal sørge for driften. West Ham beholder alle inntektene fra billettsalg og har også fått en hyggelig avtale når det gjelder catering.

Den totale avtalen ble forsøkt holdt hemmelig, men etter iherdig press fra supportere fra andre klubber bestemte en domstol at hele kontrakten måtte frigis. Det var da avisen The Guardian hadde lest avtalen at de kalte den ”Deal of the Century”.

Gavene fra det offentlige var rundhåndet og skapte sinne og frustrasjon i mange av de konkurrerende klubbene. Uten at vi skal dra sammenligningene for langt, går det an å hevde at Vålerenga, både hockey og fotball, har fått meget gode avtaler med Oslo Kommune.

Sikret i 99 år

De neste 99 årene (minst) skal West Ham være en del av det som nå heter London Stadium. Fotballklubben er langt ifra alene, men det er den, sammen med UK Athletics, som er største leietaker.

Martin Samuelsen er én av to norske spillere i West Ham. Også Håvard Nordtveit er i London-klubben. Foto: AP

Siden friidrett fremdeles skal holde til på stadion (VM arrangeres der neste år), forblir det løpebaner rundt selve fotballbanen. I engelsk fotball er intimiteten til banen viktig, og det vil bli en utfordring på den nye arenaen. Ingen andre stadion i de fire øverste ligaene har løpebaner rundt. Av de store klubbene rundt om i Europa er Hertha Berlin en av de få som fremdeles har løpebaner rundt gresset.

Etter at West Ham spilte sin aller første kamp på banen i Europa League (vant 3-0 over NK Domzale) tidligere i måneden, var det mange som irriterte seg over avstanden fra tribuneplass til kampen på gresset. Det kan hende at kikkertselgere i området går gode dager i møte.

Kilder: independent.co.uk, wikipedia, soccerstadiumdigest.com, theguardian.com,