— Skal vi ta de plasseringene vi har satt oss som målsetting, må vi utvikle oss enda mer, sier Tufte.

Lørdag formiddag ble han nummer to i Norgesmesterskapet i romaskin som ble arrangert på Amalie Skram videregående skole.

Kun to hundredeler skilte han og klubbkamerat Kjetil Borch. 2000 meter på romaskin ble fullført på henholdsvis 05.48.6 og 05.48.8. Nils Jakob Hoff rodde inn til en tredjeplass på tiden 06.00.0. — I går trodde jeg at jeg var i rute, nå må jeg si at jeg ikke er det. Det gikk saktere enn jeg håpet på, men jeg hadde ikke mer å komme med. Vi har ikke hatt det maksimale opplegget inn mot NM, men det har vært bedre nå enn tidligere år, så vi har ingenting å skylde på, sa Tufte etter 2000-meteren.

Kun medalje er godt nok

Sammen med de øvrige utøverne lå han og hev etter pusten da konkurransen var ferdig. Hoff måtte få hjelp av landslagstrener Johan Flodin til å få føttene løs fra maskinfestene.

— Jeg håper alle vet hva de kan forbedre seg på. Jeg er av den oppfatning at man kan utvikle seg hele tiden, og noen ting må man ha ekstra fokus på. Det viktigste er å gjøre forbedringer som et landslag, sier Tufte.

I september arrangeres VM i Augubilette. Mesterskapet er også kvalifisering til OL.

— Dobbeltscullerne må bli blant de ni beste, og singelscullerne blant de ti. I forhold til hvordan vi måler oss, vil kun medaljekamp være godt nok. Dersom vi klarer det, er alt mulig, sier utøveren som hadde fantastisk suksess fra 1999 til 2008. Han vant to OL-gull, to VM-gull og til sammen ni medaljer i de to gjeveste internasjonale mesterskapene.

Ikke helt som planlagt

Kristoffer Brun tok en enkel Norgesmestertittel i lettvektsklassen. Hans makker Are Strandli måtte trekke seg i siste liten på grunn av forkjølelse, dermed var det liten tvil om hvem som kom til å stikke av med seieren.

På tiden 06.09.7 var Brun suveren, men de siste 500 meterne ble blytunge for roeren fra Bergen roklubb.

-Det gikk ikke helt som planlagt. Jeg ble så stiv. Det stoppet bare å fungere. Det kom til et punkt, så gikk det ikke mer.

- Hvor overførbart mener du at maskinroing er i forhold til konkurranse på vannet?

— Vi har ikke trent på akkurat dette. Vi har vært i høyden og kjørt mange lange skiturer og rolige økter. Derfor er det et sjokk for kroppen å konkurrere slik som i dag. Men det sier noe om grunnkapasiteten. Om du klarer å ro på gode tider, viser det at du er på riktig vei.

- Hvor er du nå i forhold til den grunnkapasiteten du nevner?

— Jeg er der jeg forventer å være. I dag rodde jeg på Norgesrekord-tiden. Jeg hadde håpet på litt bedre, men dette er bra, sier Brun.

Han hadde gruet seg i flere dager i forkant av Norgesmesterskapet.

— Man vet hvor ubehagelig det er.

Har endret på teknikken

Tidligere verdensmester Nils Jakob Hoff hadde aldri noen intensjon om å gå for Norgesmestertittelen, og mener lørdagens konkurranse er lite overførbart til reell konkurranse på vannet.

— Dette er egentlig kun en kapasitetstest. Ut fra forutsetningen var det ok minus, sier Hoff.

At han har lagt om teknikken, blir ekstra utslagsgivende på maskin.

— Det er to ulike måter å ro på. Teknikkendringen består i at jeg starter taket veldig lett og avslutter hardt. Hvis man skal ro raskt på maskin, banker man bare til fra starten. Når jeg starter taket lett, mister jeg en del av farten. Jeg satser på at jeg får igjen for det til sommeren, sier roeren fra Fana roklubb.

At makker Kjetil Borch gikk seirende ut av konkurransen, synes han imidlertid er betryggende.

— For oss er det kjempepositivt at han er i form, men jeg hadde ikke ventet noe annet. Han er så fysisk rå. Her er han og Olaf virkelig i sitt ess.

Er ikke bekymret

Landslagstrener Johan Flodin deler ikke Olaf Tufte sin bekymring om at de norske roerne er bak skjemaet.

— Jeg hadde kanskje håpet at teten skulle ro et par sekunder bedre, men min refleksjon er at vi er der vi skal være.

Landslagssjefen trekker frem at maskinroing er lite overførbart til utendørs konkurranser, men bidrar til at utøverne kan prestere bedre.

Kristoffer Brun rodde nesten etter planen, men unntak av de siste 500 meterne. Og Nils Jakob Hoff har trent minst romaskinteknikk av alle, understreker Flodin.

— Vi har valgt å gjøre lite formtopping i mot denne konkurransen. Dette er bra, synes vi.