Ett år ja, det neste år nei til nytt stadion. Det er sannelig ikke enkelt å drive toppidrett i Bergen.

For det er det Sandvikens fotballdamer gjør. Vel har laget tatt heisen både ned og opp de siste sesongene, levd litt i skyggen av Arna Bjørnar, men over tid er Sandviken ikke bare en institusjon i bergensk idrett, men i hele Fotball-Norge.

*** Følg BT-sporten på Facebook**

I en by der dagens to eneste toppidrettsutøvere av klasse befinner seg i hver sin dobbeltsculler i roing, har faktisk Sandviken tradisjoner å vise til. Trude Stendal var den første store kvinneprofilen i Sandviken-drakt.

BAKGRUNN: Byråden mener Sandviken-damene må inn i Brann.

Hun vant EM med Norge i 1987 før Sandviken-trioen Gro Espeseth, Anne Nymark Andersen og Nina Nymark Andersen ble verdensmestere i fotball i 1995. Gro Espeseth var også på det norske laget som vant OL-gull i Sydney i 2000, og scoret ett av målene da Norge slo USA 2-1 i finalen.

Det bakteppet er viktig å kjenne for politikere som sier nei til en lenge planlagt ny arena for kvinnefotballen, og som siden ber Brann om å ta opp Sandviken-damene under sin paraply. På godt norsk kan det også kalles ansvarsfraskrivelse.

*** Var langt nede da nyheten sprakk:Sandviken kan glemme ny hjemmebane.**

Sandviken og Stemmemyren er to begrep som er gjensidig knyttet til hverandre. Sandviken er også en klubb som for mange i et sentralt område i Bergen har hatt, og fortsatt har, stor betydning. Sandvikens mange ildsjeler har over tid lagt ned en stor innsats for et triveligere, og ikke minst sunnere miljø i bydelen. Å be Sandviken spille sine kamper i Åsane, i Fyllingsdalen eller i Arna, tyder på mangel på respekt overfor en organisasjon som driver topp— og breddeidrett hånd i hånd på en forbilledlig måte.

Opp mot kutt i diverse sosiale tjenester, eldreomsorg og rusproblemer, blir idretten alltid en taper. Det kan være til å forstå, men midt i hverdagens problemer og utfordringer, er det viktig å ha et langsiktig perspektiv. Der er breddeidretten viktigst, men en skal ikke undervurdere betydningen av å ha positive tilbud rundt seg som toppidretten representerer.

Enkle, funksjonelle fotballbaner er det flust av i vårt nærområde, og takken for det går mer til Trond Mohn enn til kommunen. Men straks Løv-Ham i sin tid, eller Åsane sist, rykket opp til det nest øverste nivå i norsk fotball, hadde ikke Bergen i utgangspunktet anlegg som tilfredsstilte kravene til Norges Fotballforbund.

*Trodde lenge på at byggestarten ville komme.

Derfor burde det snart være Sandviken sin tur til å få den drahjelpen klubben trenger for å sikre seg et anlegg der toppfotballen for kvinner kan få gode rammer.

Det er lenge siden kvinnefotballen ble den mest populære lagidretten i Norge bak herrene. Flere så åpningskampen til Norge mot slaktofferet Thailand i sommer enn den siste mesterligafinalen for herrer. Tilskuertall er ikke alltid den eneste indikator som bør brukes når en skal måle interessen.

En by med tre kvinnelige verdensmestere i fotball, inkludert en OL-vinner, burde gitt en skikkelig håndsrekning til Sandviken.