BERLIN (Aftenposten): Teymur Radjabov hadde vunnet fire strake partier i hurtigsjakk-VM søndag. Så møtte han Magnus Carlsen.

Etter en kronglete start tok Carlsen over partiet mot slutten, og tok en svært viktig seier i kappløpet om VM-tittelen.

Carlsen har nå fullført ti hurtigsjakkpartier — mange av dem kaotiske - uten å tape. Nordmannen står på åtte poeng etter to dager - akkurat som da han ble verdensmester i hurtigsjakk i Dubai i fjor.

— Det her er veldig bra. Det er mange partier der det går over stokk og stein. Men det hjelper å kjempe. Det er fighteregenskapene mine som gjør at jeg egentlig har trukket det lengste strået i alle de tøffe partiene, sier Carlsen.

Verdenseneren anslo at 3,5 poeng mandag vil holde til å minst kunne dele seieren. Det er kun overraskelsesmannen Sergej Zhigalko fra Hviterussland som også har åtte poeng.

— Det er litt rart, sier Carlsen etter å ha sett hvem han deler ledelsen med.

Bobby Fischer mente det var skadelig, men Magnus Carlsen er som skapt for lyn- og hurtigsjakk. Les vår forhåndssak om VM her.

- Blasfemi å ikke ha Carlsen som favoritt

Bak Carlsen og Zhigalko følger også flere navn som er ukjente for norske sjakkfans. Ringrevene Vladimir Kramnik (40) og Vasyl Ivantsjuk (46) er imidlertid begge innenfor skuddhold - begge med 7,5 poeng.

Tyskeren Jan Gustafsson, som er stormester i sjakk, er studiovert i de offisielle tv-sendingene fra turneringen. Det innebærer at han følger partiene trekk for trekk på en storskjerm - slik at alle i spillelokalet kan få en forklaring på det som skjer.

Gustafsson er ikke i tvil om hvem som nå ligger best an i gulljakten.

— Så lenge Magnus leder, ville det vært blasfemi å nevne noen andre. Han er fortsatt favoritt, men Ivantsjuk er der oppe med han, sier Gustafsson.

- Synes du Magnus spiller på sitt beste?

— Jeg vet ikke om han spiller på sitt beste, men det trenger han heller ikke for å vinne. Han må bare spille bedre enn resten.

Hurtigsjakk-VM fortsetter mandag, og da skal det hele avgjøres. Fem partier gjenstår av turneringen.

Tirsdag begynner VM i lynsjakk, også det i Berlin.

Fascinert av sjakk? Les disse artiklene og lær mer om sjakkprofilene:

Historien om Fabiano Caruana: Han ofret vennskap og flyttet til Europa for nå drømmen. Men Carlsen står i veien.

Levon Aronians comeback: Ikke til å kjenne igjen etter én uke med Carlsen.

Datamaskinenes dominans: Her er konkurrenten Magnus Carlsen aldri kan slå.

Hvordan kunne Magnus Carlsen gå fra bragd til fiasko? Var det juicen?

Ingen i Norge spiller mer sjakk enn Aryan (16). Nå har pengene begynt å renne inn.