Etter presentasjonen av den nye Menon-rapporten om utenlandske spillselskap, som konkluderer med at det norske samfunnet kan tjene rundt 300 millioner kroner ved å innføre en lisensavtale for utenlandske spillselskap, har en ny debatt rundt det norske spillmonopolet startet.

Samme uke som rapporten ble offentligjort, skrev John Carew, spillambassadør for selskapet ComeOn!, en kronikk i Dagbladet med tittelen «Derfor er jeg spillambassadør».

I kronikken skriver Carew om de store pengesummene som forsvinner ut av landet til utenlandske selskap og at den nye rapporten bekrefter at en lisensavtale for utenlandske spillselskap er noe som vil gangne norsk idrett.

Kort etter kom idrettspresident Tom Tvedt med sitt svar til Carew, hvor han utfordret den tidligere landslagsspilleren til en TV-debatt. Til det fikk han aldri noe svar.

— Jeg startet å debattere med Carew, men jeg jeg registrerer at han ikke vil ta del i debatten. Når ambassadøren ikke vil ta del i debatten, må det være krevende å finne argumenter, sier Tvedt til Sunnmørsposten.

I stedet meldte en tidligere landslagskollega og ambassadørkollega av Carew seg på debatten. NordicBet-ambassadør Thomas Myhre.

— Når det ikkekomnoe svar, syns jeg det var på sin plass å skrive et innlegg selv. Jeg mener noe av det idrettsforbundet kommer med, ikke samsvarer med faktaene slik jeg ser det, forteller Myhre.

Tvedt svarte Myhre med den samme utfordringen, Myhre aksepterte og sendte så en utfordring tilbake til presidenten. Å ta turen til Malta hvor Betsson Group, NordicBets moderselskap, har hovedkontor.

— Tom Tvedt utfordret til debatt og la til«Jeg vedder du ikke tør». Jeg skal i hvert fall tørre. Og jeg ville gi en utfordring tilbake, og da inviterte jeg ham til Malta, så han kan se hvordan de jobber der. Det tør Tom Tvedt, og det gleder meg stort, sier Myhre.

— Jeg sier «Når som helst, hvor som helst». Men med ett krav, og det er at debatten skal være tilgjengelig for det norske folket. Denne debatten må ut i det åpne, sier Tvedt.

- Katastrofale følger

Tvedt mener en lisensavtale vil være ødeleggende for inntektene til den norske idretten, og poengterer at de ikke ønsker seg «alle slags penger».

— Den norske modellen har en lang historie. Idretten er finansiert av Norsk Tipping, men vi tar ikke imot alle slags penger. Idretten og frivilligheten ga avkall på mye penger da vi fjernet aggressive spilleautomater. For idretten kan en lisensavtale få katastrofale følger, sier Tvedt. Han trekker også fram at Myhre har brukt Danmark som et ekspempel hvor en lisensavtale har fungert.

— Våre danske kolleger sier til oss at de skulle ønske det aldri ble åpnet for en lisensavtale.

Myhre mener det er urealistisk å tro at et monopol kan overholdes i dagens samfunn.

— Norsk Tipping har gjort utrolig mye brahistorisk, men verden går framover.I dagens samfunn er det omtrent umulig å overholde et spillmonopol. Derforforsvinner mye penger ut av landet! Hvorfor ikke prøve å tette det best mulig? Jeg tror det vil gi enda bedre kontrollog det er en grunn til at de fleste land i Europa har innført lisenser. Jeg er overbevist om atet slikt lisenssystemer veien å gå for å få mer penger inntil idretten, sier NordicBet-ambassadøren.

Uenige om veien

De to deler det samme målet: Sikre mest mulig penger inn i norsk idrett. Men veien dit er en annen sak. Og mens Myhre og flere andre stiller seg bak Menon-rapportens resultat, forholder Tvedt og Norsk Idrettsforbund seg til Rambøll-rapporten som kom ut i januar. Den konkluderte med at det norske samfunnet ville tape rundt 66 millioner på en lisensordning.

— Utifra de talldatajeg har setti rapporteneer Menon-rapportens resultater mer reellesiden de bruker oppdaterte tall fra H2 Gambling Capital, mens den andre rapporten bruker de utdaterte tallene fra akkurat samme kilde. Menon er også en grundigere analyse enn Rambøll-rapporten, sier Myhre om de to rapportene.

Tvedt er mer skeptisk.

— Den (Menon-rapporten, jour.anm) tar utgangspunkt i at alt er helt likt som i dag. Med en lisensavtale, vil lisensskaperne, altså regjeringen, sette rammer. Spillselskapene må betale 15 prosent av inntektene. Norsk Tipping betaler nå 62 prosent. Men hvis lisensskaperne vil justere ordningen og sier «nå er det for mye avhengighet, nå må vi stramme inn», kan selskapene si at de ikke lenger trenger lisens lenger fordi kundene allerede vet hvor de er.Dette handler om orden og økonomi, mener Tvedt.

Ufortjent stempel

Spillavhengighet er også et tema som ofte tas opp i denne debatten, og Myhre mener det tegnes et upresist bilde av de utenlandske selskapene.

— VerkenNorskTipping eller de utenlandske selskapeneønsker å ha spillavhengige kunder. Mingruppe hartidligerefått prisen «verdens mest ansvarlige spillselskap» av eGaming Review (magasin som dekker nettspill og gamblingselskaper, jour.anm.) for jobben som gjøres for å forebygge nettoppdette problemet.Spillavhengigheter dessverre et onde vi må bekjempeuansett hvilket spillsystem politikerne velger. Jeg mener enlisensordninger beste måte å løse dette på, slik at vi får regler på forebygging som alle spillselskaper med lisens må følge, sier Myhre.

Men til tross for priser er ikke idrettspresidenten overbevist.

— Det jeg også registrerer er at de som jobber med spillavhengighet i Norge, ikke er på lag med Betsson Group og Thomas Myhre, sier Tvedt.

Fornøyd med debatten

Den tidligere toppkeeperen sier til aftenposten.no at han er god fornøyd med debatten er i gang igjen. Og at mens det tidligere har blitt ropt mye fra mange forskjellige aktører, minner dialogen nå mer om en diskusjon.

— Jeg setter veldig pris på dialogen så langt. Det er veldig bra at den nye presidenten er villig til å ta en debatt om detteviktige teamet. Vi trenger det, sier Myhre. Og han er klar for en TV-debatt med Tvedt.

— Mitt ønske er å få alle fakta og meninger på bordet så vi kan diskutere dette på en ordentlig måte, selv om man har forskjellige meninger. Så jeg ser kun positivt på det. Jeg vil at et så viktig spørsmålsom den fremtidige finanseringen av norsk idrett, skal fram i offentligheten og debatteres, avslutter spillambassadøren.