KONTIOLAHTI (adressa.no): — Det var en tung periode etter Sotsji-stafetten. Og et minne som alltid vil ligge der. Men hva skal jeg si? Jeg tror jeg har lært av det, sier Emil Hegle Svendsen til adressa.no

Etter en svært rolig markering av VM-sølvet, bestående av massasje, en matbit og «skitprat» på rommet med trippel bronsemedaljør Tarjei Bø, møtte «Super-Svendsen» pressen fredag.

29-åringen fikk ikke lang tid til å hvile på laurbærene. For etter å ha tatt gull i fem av de seks siste mesterskapene er Norge storfavoritter under lørdagens stafett. Likevel var det nettopp det sjette Hegle Svendsen måtte tåle spørsmål om.

- Fryktelig trist

Norge ledet OL-stafetten i fjor inn til siste stående skyting, etter at Ole Einar Bjørndalen, Johannes Thingnes Bø og Tarjei Bø alle hadde gjort jobben. Men Hegle Svendsen misset på fire av åtte skudd (inkludert ekstraskuddene), måtte ut i strafferunde, og Norge havnet utenfor pallen.

Etterpå brukte han svært lang tid for seg selv i målområdet. Etter hvert tok Hegle Svendsen imot trøst fra de andre guttene på laget, før han langt på vei måtte bæres inn i garderoben. Med gråten i halsen snakket han rolig med mediene etterpå.

— Dette er fryktelig leit og trist, og kun min egen feil. Jeg unner særlig Johannes og Tarjei å få oppleve det Ole Einar og jeg har opplevd tidligere i OL, sa ankermannen.

- Stenge verden helt ute

Lørdag får han sjansen til å ta revansje, sammen med nøyaktig den samme trioen. Og nå mener 29-åringen at han har lært:

— Jeg føler fremdeles at jeg er naturlig ankermann. Og mener jeg vet hva jeg må gjøre bedre dersom jeg kommer først inn på siste stående denne gangen, sier Hegle Svendsen i dag.

- Hva konkret er det?

— Det handler det om å være enda mer fokusert på seg selv – og kun det. Jeg må klare å stenge alt av verden rundt meg. Det som ofte skjer i slike stressede situasjoner, er at man begynner å tenke litt på konsekvenser. Og suger inn noen av inntrykkene utenfra, sier han.

Og tenker på selve skytingen, publikum - og tanken om seier eller fiasko.

— Å klare å holde kontroll på alt det der i hodet, det blir jobben i morra, sier Hegle Svendsen.

Bjørndalen: - Kan skje hvem som helst

— Det som skjedde i Sotsji kan skje hvem som helst, så dersom én har en dårlig dag, må de tre andre gå enda bedre. Vi er et lag, og vi skal krige sammen, sier Ole Einar Bjørndalen om fjoråret – og lørdagen.

— Jeg skal gjøre mitt beste, bruke færrest mulig ekstraskudd og bruke alle kreftene mine i løypa, sier Johannes Thingnes Bø.

— Vi går for gull. Det laget vi har er godt nok for det, mener storebror Tarjei Bø.

Fem av de seks siste stafettene har endt i gull. Lørdag får vi se om stafetten igjen har blitt et norsk «sikkerstikk».

Slik går Norge stafetten lørdag:

1. etappe: Ole Einar Bjørndalen, Simonstranda IL.

2. etappe: Tarjei Bø, Markane IL

3. etappe: Johannes Thingnes Bø, Markane IL

4. etappe: Emil Hegle Svendsen, Trondhjems skiskyttere