17 mål på 269 skuddforsøk. Det gir ett mål på hvert 16. skudd. Det er fasiten for AaFK så langt denne sesongen. Og det er verre enn noe annet lag i eliteserien.

Direkte kl. 18: Aalesund-Bodø/Glimt

Det var VG som onsdag kom med disse tallene på sin børs¬oversikt. Den viser også at AaFK er blant de svakeste når det gjelder uttelling på målsjanser. Jan Jönssons menn har 17 mål på 79 målsjanser. Det gir en effektivitet på 21,5 prosent. Kun Brann er svakere med 19,8 prosent. Gjennomsnittet i den øverste divisjonen er på 30,3.

Når det gjelder skapte målsjanser, er tangotrøyene helt jevnt med snittet i serien (80,56). Men scoringer er det verre med. Der er AaFK over syv mål bak snittet på 24,4 mål.– Statistikk er statistikk. Man ser ikke her hvor store sjansene har vært. Fotball er jo ikke tall, sier Fredrik Ulvestad da han får oversikten presentert av Sunnmørsposten.

– Men sånn det ser ut her, ser vi veldig dårlige ut når det gjelder effektivitet, legger midtbanespilleren til.

– Mangler sistepasningen. Daniel Arnefjord gjentar Ulvestads bemerkning om statistikk da han blir presentert tallene, men sier samtidig oversikten ikke lyver.

– Vi har scoret for lite mål. Det er det ingen tvil om. Vi må bli mer effektive i tiden fremover, slår AaFKs vikarierende kaptein fast.

Skader og lengre opphold på flere sentrale offensive spillere har vært et problem for AaFK, men Arnefjord vil ikke bruke det som en unnskyldning. Han legger i stedet vekt på hele lagets spill, og at det har vært for svakt. Spesielt i den siste tredjedelen.

– Den siste pasningen har vært det største problemet. Vi har ikke klart å skape nok skikkelig store målsjanser. Jeg syns vi har vært gode til å spille oss i bra posisjoner, men flere ganger ender det opp i ingenting fordi den siste pasningen er for svak, påpeker Arnefjord.

Må gi litt «F».I fjor banket AaFK inn 55 mål i eliteserien. At årets produksjon er langt bak fjorårets, er åpenbar. Hva grunnen er, kan man ikke si like sikkert. Men ett ord går igjen; selvtillit.

– Ting skjer ikke like naturlig og like instinktivt som når man er i flytsonen. Man tenker kanskje litt for mye iblant, sier Jönsson. Og beskjeden fra treneren er klar: Iblant må man gi litt «F»!

– Samtidig som du vil levere og prestere på banen, så må du klare å slippe deg løs og senke skuldrene. Der gjelder det å finne en balanse.

Sekspoenger

Og nettopp balanse blir viktig på flere måter mot Bodø/Glimt søndag. Laget Jönsson kaller «kanskje Norges beste kontringslag».

– Vi vil være offensive og løsslupne på søndag, men vi må passe oss for kontringene. De har fart og kvaliteter der. Å angripe med klokhet blir viktig, understreker AaFKs trener.

Søndagens kamp kan beskrives som en god gammel «seks¬poenger». Bodø/Glimt ligger plassen over AaFK med ett poeng mer. Og med seier, har AaFK en gylden mulighet til å ta innpå flere av lagene rundt seg, som møter meget sterk motstand. Kampen mot Glimt er også den første av tre på rad mot lag i bunnen av tabellen. Brann og Haugesund venter i de neste rundene.

– Vi er veldig klar over alvoret i situasjonen vi er i nå. Da er det lett å bli for anspent i slike kamper. Men vi skal forberede oss godt på Bodø/Glimts måte å spille på, og vi skal gå inn i kampen med en god innstilling. Vi skal ha glede i spillet vårt, sier Jönsson.

Følg kampen her og chat med oss underveis