Tidligere verdensmester Anand ga seg etter 35 trekk og et nesten fire timer langt parti. Regjerende verdensmester, 23 år gamle Carlsen, fikk med sine hvite brikker fordelen av å ta første trekk søndag.

– Jeg prøvde å sette ham under press. Jeg følte at jeg hadde et lite initiativ, og etter hvert ble jeg mer optimistisk, sa Carlsen på pressekonferansen like etter partiet, og la til at han så at Anand slet og det var tegn til nederlag.

Stillingen er dermed 1,5-0,5 i Carlsens favør, etter at første parti lørdag endte i remis. VM-tittelen går til den første som oppnår 6,5 poeng.

Briljerte fra start

Carlsen åpnet med en variant av taktikken som kalles «Berlin-muren», nøyaktig 25 år etter at den virkelige Berlin-muren falt i 1989. – Jeg tenkte faktisk ikke på det, kommenterte Carlsen under pressekonferansen etter kampen.

23-åringen fortsatte lørdagens offensive spill og presset Anand, som endte opp med å gjøre flere trekk som ekspertene omtaler som tabber.

– Jeg er sjokkert over Anands åpning. Hver gang han har gått defensivt ut mot Carlsen, har han tapt eller spilt remis. Nå prøver han det samme igjen, mener Nicholas Pert til Dagbladet.

Knuste Anand

Rundt tre timer ut i spillet var en seier til Anand nærmest utelukket. Selv sa 44-åringen at han var skuffet over søndagens utfall.

– For å være ærlig er det ikke en god følelse. Jeg gjorde en blunder, sa Anand etter tapet.

Faren til Magnus, Henrik Carlsen, var derimot svært fornøyd med søndagens utfall.

– Jeg kan ikke komme på en bedre farsdagsgave, sa Carlsen like etter at seieren var et faktum. (©NTB)