Det kom frem under et møte som han selv og hans tyske trener, Markus Cramer, ba om med deler av norsk presse i Aftenbladets lokaler i Sandnes fredag.

I mai i år gikk den tidligere russisk antidoping-legen Grigorij Rodtsjenkov ut i The New York Times og fortalte hvordan minst 15 av de russiske medaljevinnerne dopet seg under OL i Sotsji i 2014. Han navnga blant annet gullvinneren på 5-mila i OL, Alexander Legkov.

Lo av anklagene

— Jeg var på hockeykamp da jeg hørte uttalelsene fra Rodtsjenkov, en mann jeg aldri har truffet. Min første reaksjon var å le, uttalte Legkov.

— Jeg sover godt om natten, for jeg vet at jeg var ren. Jeg kunne aldri sviktet langrennsmiljøet på denne måten for en OL-medalje.

Sammen viste trener Cramer og Legkov detaljerte treningsplaner og testresultater fra perioden 2010 etter OL i Vancouver til 2014. — Vi har ikke brukt dopingmidler på laget vårt. Vi prøvde bare å trene bedre enn alle de andre, for forhåpentligvis å prestere optimalt under OL, fortalte Markus Cramer.

Laget Cramer snakker om, som jobbet sammen mot OL i Sotsji, besto av de to russerne Alexander Legkov og Ilja Tsjernousov.

Ble testet 20 ganger

— I sesongen 2013/14 utførte Legkov 20 dopingtester. 16 av disse var i Mellom-Europa, Skandinavia og Australia. Bare fire av testene ble gjort i Russland. Alle testene var negative, sa Cramer.

— Alexander var 100 prosent ren under lekene i Sotsji. Disse anklagene kom som et sjokk på oss.

Legkov og Cramer rettet kritikk mot IOC, WADA og FIS for at de ikke har tatt kontakt med verken utøveren eller treneren etter anklagene kom i mai.

Alexander Legkov, fremst med ryggen til, holdt pressemøte med deler av den norske pressen som er tilstede på Blink-festivalen i Sandnes. Der slo russeren kraftig tilbake mot dopingpåstandene. Foto: Pål Christensen

— Det har vært veldig tøft å takle for oss. Vi har gjort alt vi kunne for at Legkov skulle prestere optimalt under OL i Sotsji, så kommer det en person og sår tvil om virkemidlene vi har brukt. Det er spesielt at ingen fra WDA, IOC eller FIS har spurt oss hva som har skjedd, sa Cramer.

— Det er veldig vanskelig å finne motivasjon til å prestere når jeg har slike anklager hengende over meg. Det er et stort press, fortalte Legkov.

Sett denne?

Han ønsket også å takke Petter Northug for støtten han har vist.

Jeg er veldig takknemlig for det.

Kan legge opp ved OL-nekt

Legkov synes det er dumt at rene-russiske utøvere ikke får delta i OL i Rio.

— De utøverne som ikke har en doping-fortid bør få delta. Det er urettferdig mot de, som har jobbet så lenge mot OL-drømmen, for så å se at dørene til OL blir lukket for de, mente han.

— Er du redd at russiske utøvere vil bli nektet deltakelse i OL i Pyeongchang og?

— Det håper jeg ikke, men jeg har heller ikke tenkt særlig på det. Det vil i så fall gjøre karrieren min kortere enn planlagt, uttalte Legkov.

- Jobbet som gale

Rodtsjenkov var sjef for laboratoriet som testet de russiske utøverne under mesterskapet.

– Folket feiret olympiske vinnere, mens vi jobbet som gale og byttet ut urinprøvene deres, fortalte Rodtsjenkov til New York Times i mai.