Natt til onsdag spiller Mats Zuccarello og hans New York Rangers femte semifinalekamp i Stanley Cup-sluttspillet borte mot Montréal Canadiens. Og med seier i Bell Centre i kveld er Zucca & co. klare for finalen i sluttspillet i NHL.

TV 2s ishockeyekspert, Bjørn Erevik, sier til Aftenposten at det lukter finale på New York-laget lang vei.

— Med den bortestatistikken Rangers har, tror jeg de vinner. Enkelt og greit. De har vært så gode borte, og den selvtilliten det gir er god å ha med seg nå, sier Erevik.

Bortesterke

Rangers vant én bortekamp da Philadelphia Flyers ble slått i den første sluttspillrunden. Men Pittsburgh Penguins fikk juling hele tre ganger på egen is da Rangers overraskende kom tilbake og vant 4-3 i forrige runde. I semifinaleserien mot Montréal har Rangers til nå vunnet begge kampene i Canada.

I kveld spilles kamp tre i Montréal, og Rangers leder 3-1 i kamper. Og med sin stjernekeeper Carey Price ute med kneskade siden første kamp mellom lagene, ser Erevik ikke at kanadierne skal kunne slå tilbake og vinne tre strake kamper.

— Med Price i mål kunne det utgjort en så stor forskjell at de faktisk kunne kommet tilbake. Han er kapabel til å stenge buret helt, og kunne gitt Montréal en selvtillitsboost. Men jeg tror ikke det skjer, selv om han trente med fullt utstyr tidligere i dag. I stedet er det Rangers-keeper Henrik Lundqvist som har stengt og vært den avgjørende faktoren for Rangers som Price kunne ha vært for Montréal, sier Erevik.

Men hvor langt unna Price er å kunne spille er det kun spilleren selv og støtteapparatet som vet. For i sluttspillet holdes kortene svært tett til brystet. Det samme gjelder med New York Rangers’ Derek Stepan. Han trente tidligere i dag med fullt visir på hjelmen etter å ha fått operert inn en plate i kjeven etter å ha pådratt seg kjevebrudd i den tredje semifinalekampen.

Men selv om Rangers leder 3-1 i kamper er det ikke over. Det fikk Zuccarellos lag selv erfare i kampene mot Pittsburgh. Da ledet Penguins 3-1 i kamper, men Rangers snudde med en fantastisk sluttspurt. Erevik tror Rangers-trener Alain Vigneault bruker det i forberedelsene til nattens kamp.

— Ja det ser jeg ikke bort fra at han gjør. For alt er mulig i ishockey, dette kan snu, men jeg tror ikke det skjer, sier TV 2-eksperten.

Landslagssjefen krysser fingrene

Det tror heller ikke landslagssjef Roy Johansen.

— Jeg tror Rangers sikrer seg plass i finalen. De har tre kamper til å klare det, og det tror jeg de kan. Vi krysser fingrene for at Mats klarer dette, sier landslagssjefen, som sier han skal prøve å holde seg våken når pucken droppes klokken to i natt.

- Hva vil du si om rollen til Zucca oppi dette?

— Han har vært en av lagets ledende forwards hele sesongen, og han har fått en bra rolle i laget. Han jobber hardt, også defensivt, og går foran med intensitet og poeng, sier Johansen.

— Mats gjorde tre poeng i den første kampen mot Montréal, mens han nå har gått tre kamper uten poeng. Ser vi på sesongen hans under ett er det slettes ikke umulig at det er nettopp Mats som går foran i dag og bidrar til å sende Rangers til finalen. Det er sjelden han går fire kamper uten poeng. Så det hadde vært ypperlig om han sender Rangers til finalen i natt, sier Erevik.

Som mange andre blir det senete netter på Erevik når Zucca spiller NHL-sluttspill. Derfor håper han at Rangers avgjør allerede i kveld.

— Det gjør at vi kan få litt hvile før finaleserien starter. Vi trenger det nå. Det kan vel være at det er blitt noen mørke ringer under øynene, men det får gå, sier Erevik og ler.