ENGLAND — ISLAND 1-2

Noen større sensasjon har ikke fotballverdenen sett siden USA slo England 1-0 i VM i 1950. Islendingene tør kanskje ikke tenke tanken, Men måtte England i kne, kan Frankrike måtte gjøre det også, i kvartfinalen.

Og Europa jubler

Ingen legger mer hjerte i spillet enn islendingene, og derfor sier kommentatorene i dag: Island fortjener det.

De har minst ressurser og det enkleste spillet. De har ballen minst av alle og er minst jålete. Og de er mest sjarmerende.

Aftenpostens sportskommentator, Ola Bernhus.

Nå sitter Island på tronen i nordisk fotball. Danmark, Norge og Sverige (uten Zlatan) er detronisert, Finland ligger hakket under. Det er den omvendte verden, og er det noe Island har gjort de siste to årene, så er det å snu våre forestillinger om fotball på hodet.Det var en kamp der opplegget syntes klart. De enkle islendingene mot store England, spill mot ett mål.

Sjokk

Nå var det bare å fordøye, se hvordan lagene organiserte seg, prøve å tolke hvilken innstilling spillerne hadde til kampen. Islendingene ville sikkert holde ut en stund og kanskje ikke slippe inn mål før langt ut i kampen. I beste fall ri inn en uavgjort kamp og satse på flaks i ekstraomgangene. Der lå håpet!

TRIUMFATORER: Ragnar Sigurdsson sørget for jubel da Island utlignet momentant etter Englands åpningsmål. Foto: REUTERS/Eric Gaillard Livepic/NTB scanpix

Men gulp, straffe! Bare et par minutter hadde gått da keeper Hannes Halldorsson – for tiden Bodøs mest populære beboer – feide Raheem Sterling over ende. Hva kan ha gått gjennom hodet på alle islendinger i sekundene før straffesparket? Engelske fotballspillere kan jo ikke straffe, det er bevist. Og Halldorsson har reddet 40 prosent av alle straffer de siste fem årene, også bevist. Det kan gå bra.Men statistikken holdt ikke. Engelsk ledelse. Var moroa ødelagt allerede?

Kopierte seg selv

1-0: Wayne Rooney sender England foran på en tidlig straffe. Foto: Michael Zemanek / BPI / Digitalsport

Nei, minuttet etter Wayne Rooneys straffemål fikk Island innkast, og nå klaffet statistikken. Island kan være drepende på dødballer, innkast også. Midtstopper Ragnar Sigurdsson er en av grunnene, han slengte seg inn i feltet og utlignet. Det var nesten en kopi av Islands mål mot Østerrike, men de bildene hadde visst ikke engelskmennene sett.En oppmuntring, en brå gjenreisning for islendingene, en tankevekker for motstanderne. Og England har brent seg før på at de har tenkt for mye (og vi tenker ikke på Brexit). Det har lammet dem.

Keeper-tabbe

Det hadde allerede rammet keeper Joe Hart, som overraskende har vist seg som et svakt punkt hos England. Da Kolbeinn Sigthorsson skjøt fra 17 meter, ikke særlig hardt, lot Hart ballen subbe inn. 2-1 – og nå ble det nok sagt litt av hvert i de engelske, Europa-utmeldte hjem.

Men fortsatt var England favoritt, for ennå var det ikke mulig å forestille seg at Island skulle slå fotballens hjemland, verdens beste fotballand til evig tid i egne øyne. (Og i mange norske, det må sies).

Det kom et engelsk trykk, det måtte jo det, men mer enn én sjanse (Harry Kane-skudd reddet av Halldorsson) ble det ikke.

Ulidelig

Sjef Roy Hodgson har tidligere hatt suksess med å bytte inn to spisser i pausen. Ville han ta et slikt grep igjen?

Nei, ingen spiss, men den anonyme Eric Dier måtte ut, og den mer kreative Jack Wilshere kom inn, senere Jamie Vardy. Islendingene forberedte seg på et nerveslit.

SKUFFELSE: Chris Smalling, Dele Alli og Wayne Rooney etter Islands andre scoring. Foto: REUTERS/Kai Pfaffenbach Livepic/NTB scanpix

Fortsatt holdt nok de fleste på England. Hvis bare ikke lammelsen skulle melde seg.Lammet var i hvert fall ikke islendingene, bare så inderlig slitne etter alle løpeturene, hodeduellene og taklingene. Bare en halv omgang til nå. Et kvarter. Overtiden!

Det ubegripelige hadde skjedd.

Her er det bare å vente på Brexit-ordspillene. Vi får nøye oss med å konstatere at de engelske fotballspillerne hadde det mer travelt med å komme ut av Europa enn nei-leder Boris Johnson, som sier at det ikke haster. Det hadde ikke Roy Hodgsons gutter fått med seg.

Hør Aftenpodden Sport hvor EM slaktes, kvinnehets diskuteres og norske lags sjanser i Europa vurderes: