Cristiano Ronaldo har ifølge britiske The Guardian donert 5 millioner pund – rundt 57 millioner kroner – til Redd Barnas hjelpearbeid i jordskjelvrammede Nepal.

Avisen henviser til opplysninger i det franske magasinet «So Foot», som skriver om den 30-årige Real Madrid-spillerens raushet.

Ronaldo regnes sammen med Lionel Messi som verdens beste fotballspillere. Portugiseren har en enorm påvirkningskraft: 102 millioner mennesker følger siden hans på Facebook, og Ronaldo vet å utnytte sin heltestatus til å være et godt forbilde. Noen dager etter naturkatastrofen i Nepal gikk han ut i sosiale medier og ba folk støtte ofrene.

Også tidligere har superspissen delt av sin rikdom. I fjor la han ut 60.000 euro – en halv million kroner – til behandlingen av en 10 måneder gammel gutt som led av en alvorlig sykdom. Portugiseren har også jobbet tett med hjelpeorganisasjonen Unicef, og i 2004 reiste han til Indonesia etter å ha sett en overlevende etter tsunamien med hans navn på ryggen.

– Et utrolig viktig signal

Redd Barnas norske avdeling hyller Ronaldo.

– Cristiano Ronaldo har også tidligere støttet Redd Barnas arbeid og vist at han har et stort sosialt engasjement. Han er en av verdens mest profilerte idrettsmenn. Ved å gå foran på denne måten og vise at det nytter å gi penger til nødhjelpsarbeidet i Nepal gir han et utrolig viktig signal om to ting: Der det er nød og behov for hjelp er det viktig å bry seg. Og at hjelpen som gis gjennom de store humanitære organisasjonene kommer frem og gjør en forskjell, sier informasjonsleder Philip Crabtree til Bergens Tidende.

– Ronaldo vet at han er en rollemodell for svært mange mennesker, særlig yngre fans, og vi i Redd Barna setter veldig stor pris på dette, fortsetter han.

Redd Barna kan ikke bekrefte summen som er oppgitt i The Guardian.

Store hjelpebehov

foto
Mange barn er alvorlig rammet etter katastrofen i Nepal. Disse skolebarna får nå undervisning etter hjelp fra en internasjonal hjelpeorganisasjon. Foto: NTB scanpix

To millioner barn ble ifølge Redd Barna rammet av jordskjelvet, og fortsatt trenger mange akutt nødhjelp som mat, vann, tak over hodet og beskyttelse fra sykdom, skader og overgrep.– Redd Barna har jobbet i Nepal i snart 40 år og har nesten 500 ansatte som sørger for utdeling av nødhjelpsartikler, registrering av barn og opprettelse av trygge lekeplasser. Vi er også opptatt av at barn skal komme tilbake til skolebenken så snart råd er. Det er anslått at 5000 skoler er helt eller delvis ødelagt. Flere barn er nå uten skolegang enn det er grunnskolebarn i Norge. Det er et stort behov for penger til den akutte nødhjelpen og den mer langsiktige gjenoppbyggingen av landet, sier Crabtree.

Ronaldo var global ambassadør for Redd Barna i 2013 med fokus på mat og ernæring. Den gangen sa han:

– Da jeg fikk vite at én av syv barn i verden går sultne til sengs hoppet jeg ved muligheten til å engasjere meg. Det er en ære å støtte Redd Barnas arbeid. Jeg vil samarbeide med Redd Barna for å sørge for at færre foreldre sliter med å gi barna sine viktige måltider. Jeg vil også oppfordre barn til spise slik at de får god helse. Som far er det viktig for meg å gi sønnen min en sunn oppvekst, og jeg ønsker at alle barn skal ha den samme muligheten, sa han da.

Årslønn: 142 mill. kroner

I januar ble Ronaldo tildelt Gullballen som verdens beste fotballspiller i 2014. Han vant også prisen i 2008 og 2013. Martin Ødegaards lagkamerat i Real Madrid spilte tidligere for Manchester United.

Han har den siste tiden fått kritikk for å være selvgod og ikke unne sine lagamerater scoringer, men donasjonen viser at portugiseren har et stort sosialt engasjement.

Så kan man jo alltids si at mannen har råd til å være gavmild. Ifølge mediarapporter er Ronaldos årslønn i Real Madrid på 17 millioner euro. Det tilsvarer rundt 142 millioner kroner. I tillegg kommer inntekter fra diverse reklameavtaler.

Men 57 millioner kroner er mange penger. Også for Cristiano Ronaldo.