NORGE — BAHRAIN 35-29

HERNING: - Det deles ikke ut stilpoeng, og godt er det. To poeng er to poeng, sier Erlend Mamelund til TV3 etter kampen.

— Dette var rævva. Det holder ikke det vi viste i 1. omgang, sier han.

Landslagstrener Christian Berge sier dette:

— Det var to poeng. Ikke så mye annet å ta med seg enn det, sier Berge,

— Det er litt typisk. Man klarer ikke helt å lure hjernen når man vet hva som er på den andre halvdelen, fortsetter landslagstreneren.

— Vi vant oppskriftsmessig, men det var ganske kjedelig å se på synes jeg, konkluderer Berge.

Kristian Bjørnsen satte ti scoringer og ble kåret til banens beste.

— Vi visste at det kom til å bli en slitekamp, og det ble det også. Vi klarte aldri å dra skikkelig ifra, sier Bjørnsen til TV3. ## Voldsom feilmargin

— Bahrain er ingen kasteball, kunngjorde landslagstrener Berge før første kamp i OL-kvalifiseringen. Nei, men de kunne ha blitt det.

Sløvheten rådet da Norge for første gang i historien møtte Asias nest beste lag. De norske spillerne skaffet seg enkelt avslutningsmuligheter, men brente skudd som vi sjelden ser.

Hele ti avslutninger i første omgang havnet alle andre steder enn i nettet, inkludert et straffekast fra Kristian Bjørnsen. Den andre vingen, Magnus Jøndal, bommet på tre av fem og løp på seg én teknisk feil. En sånn feilmargin har ikke Arendal-spilleren hatt på det vi kan huske.

Bare Erlend Mamelund, som var med på én kontring, og Christoffer Rambo, som skjøt én gang, greide å få full uttelling de første 30 minuttene. Det enkle laget fra Bahrain takket for muligheten til å bli med i kampen og lå under bare 15-16 ved pause.

Måtte slite lenge

De som hadde ventet at Norge skulle kjøre over Bahrain i annen omgang, ble skuffet – i alle fall en stund. Asiatene overtok sågar ledelsen. Torbjørn Bergerud, som overtok for Ole Erevik i mål, greide å tette noe bedre enn rogalendingen, som hadde bare seks redninger i første omgang. Bergerud tok ti skudd og fikk 42 i redningsprosent.

Omslaget kom ikke før Norge i undertall greide å vinne utvisningsperioden 2–1 og kom seg foran til 27-24 13 minutter før slutt. Deretter fikk Norge lett spill mot et lag som ikke hadde kontradekking som sin fremste styrke.

At de norske gutta lenge måtte slite, får lite å si for selvtilliten. Det blir fort litt surr mot uortodokse lag. Til den kategorien hører ikke de to neste motstanderne.

Presset på Danmark

På hjemmebane er Danmark favoritt til å vinne gruppen. I planen inngår at Norge skal bankes i Boxen i kveld. Men det er mye nervøsitet å spore. Islendingen Gudmundur Gudmundsson, som overtok etter suksesstrener Ulrik Wilbek, kjenner kanskje presset best av alle. I VM i fjor ble det femteplass – en plassering Norge ville ha jublet for, men for danskene er det ikke godt nok.

I EM i Polen i januar gikk det enda verre, sjetteplass. Og så fortsatte det med syvmålstap mot EM-vinner Tyskland i en treningskamp i forrige uke. Det etter at treningsleiren måtte utsettes to dager fordi Flensburg ikke ville frigi spillere. Ettmålsseier mot eget reservelag var heller ikke egnet til å imponere, selv om Gudmundsson uttalte at han fikk en del gode svar.

Danmark har internasjonale toppspillere på alle plasser unntatt høyre back, med Mikkel Hansen som den aller største stjernen. Derfor er det et klart krav i dansk presse at deres "drenger" skal spille om medaljer i alle mesterskap.

Slått ut på damesiden

Danmark har allerede fått et på trynet i OL-kvalifiseringen. Det skjedde da damene på hjemmebane i slutten av mars ikke greide å skaffe Rio-billetter. Romania og Montenegro ble for sterke for danskene, som tok tre OL-gull på rad fra 1996. Dansk håndball, som også er i tilbakegang i antall spillere, tåler ikke en ny baksmell.

Heller ikke Gudmundur Gudmundsson?

PS: I den andre kampen fredag kveld vant Danmark 28-24 over Kroatia.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport. Der kan du høre hva ekspertene i studio mener om åpenhetsdebatten i norsk idrett: