«Ynde» ble TIL-legenden som aldri rykket ned på Alfheim: Han kom i 2002 da klubben hadde rykket ned til 1.-divisjon og forlot etter cupfinalen i 2012 — rett før nedrykkssesongen 2013. Nå frykter 36-åringen det verste for TIL.

— Jeg synes det er vanskelig for dem. De spiller med en frykt, det er lett å se at de virker litt nervøs. De har ikke fått prentet inn i hodet sitt at angrep er det beste forsvar, sier Yndestad meget engasjert til iTromsø.

— Sjokkerende

Den mangeårige TIL-backen er frittalende rundt det han opplever som merkelige taktiske disposisjoner.

— Jeg kjenner ikke til alt som foregår på treningsfeltet. Men for meg som har vært der i «alle år» så er det sjokkerende å se et TIL-lag som spiller med én spiss. Det har ikke fungert før, og det fungerer heller ikke nå.

Yndestad var sikker at TIL ville stille mer offensivt i sist hjemmekamp mot «Enga».

— Det virker som de startet kampen med å forsvare seg. Det har vi nordlendinger aldri vært god til, sier han.

— Ta det ekstra løpet

36-åringen var selv involvert i nedrykksstrid med TIL både i 2003, 2005 og 2006. I de to sistnevnte tilfellene snudde «Gutan» trenden noen serierunder før slutt. I 2003 kom mirakelet i form av 1-0-seier på Lerkendal (borte mot Rosenborg) i siste serierunde.

- Hvordan kan TIL snu trenden med så få kamper igjen?

— Det handler om å få inn fandenivoldskheten. For det første må man lime igjen. Det er prí én. Det nytter ikke å slippe inn billige mål hvis man skal vinne kamper. Det har vært litt av problemet, sier Yndestad og fortsetter:

— Man må ta det ekstra løpet hjemover. Rett og slett stoppe din mann. Hvis alle setter sin mann ut av spill, så har de gjort mye. De må vinne sin plass på banen, melder TIL-legenden.

Med de rette grepene og den rette innstillingen tror «Ynde» på et ny bergingsaksjon som de mange han selv tok del i.

— Hvordan sammensetningen av laget blir er nesten det samme, så lenge de klarer å få trykk inn i boksen og innlegg, melder Hans Åge Yndestad.

TIL trener i ettermiddag, og hovedtrener Bård Flovik uttaler seg til pressen fra klokken 15.30. Sportssjef Svein-Morten Johansen har hatt hektisk møtevirksomhet i dag og ikke besvart iTromsøs henvendelser.