Torsdag lanserer Norges Fotballforbund (NFF) sitt kvalitetshevingsprosjekt «Kvalitetsklubb». Formålet er å profesjonalisere de klubbene som ønsker det, både sportslig og organisatorisk.

Trygge rammer er ett av kriteriene for å oppnå kvalitetsklubb-sertifiseringen.

Herunder vektlegges tiltak for å forebygge trakassering og overgrep.

Kretser og klubber

Dette har vært jobbet med siden 2012, og lanseres torsdag. Prosjektet ble plutselig veldig aktuelt i kjølvannet av «Stabæk-saken».

— Sammen med alle kretser og klubber skal vi sørge for at fotballen blir bedre, og her er «trygge rammer» ett av kriteriene. I tillegg til standardretningslinjene til Norges Idrettsforbund og Norges Fotballforbund skjerpes dette med trakassering og overgrep ytterligere gjennom kvalitetsklubbprosjektet. Vi ønsker å styrke fokuset på dette temaet og være proaktive overfor klubbene, sier kommunikasjonsdirektør i NFF, Svein Graff, til Aftenposten.

Mandag ble det klart at Øyvind Eide får fortsette i jobben som Stabæk-trener til tross for at tidligere Stabæk-spiller Leni Larsen Kaurin anklager Eide for å ha trakassert henne i over et år.

Graff kan foreløpig ikke si noe om relasjonen trener-spiller vil få en eget punkt i NFFs standardkontrakter. Men han sier forbundet har fått henvendelser fra klubber, uavhengig av saken i Stabæk, hvor klubbene selv har ønsket å presisere hva som er tillatt og ikke tillatt i den relasjonen, samt rundt dette med trakassering.

- Vi må ikke være naive og tro at det ikke forekommer trakassering uavhengig av regelverket. Idretten gjenspeiler samfunnet, og den utfordring kommer vi til å ha i fremtiden også. Men vi må se på hvilke tiltak som er effektive, hva som forebygger og minimerer antall saker. Retningslinjer, ordlyd i kontrakter og forebyggende tiltak er helt klart viktige tiltak som vi må vurdere fortløpende, sier Graff. Han viser til at det i standardkontraktene i NFF nå er laget et vedlegg som omhandler spill og tipping for trenere og spillere.

Sosiale medier

Dette kom som et resultat av episodene med kampfiksing i Norge.

Graff mener kvalitetsklubbprosjektet er det viktigste enkeltløftet for norsk fotball på mange år, og forbundet har hentet inspirasjon fra England. Tidligere Molde-spiller Kristoffer Vatshaug er ansatt i forbundet for å jobbe med prosjektet.

Også i trenerutdannelsen er fokuset på fair play styrket.

- Vi ønsker å styrke fokuset på etikk og moral også her, og her er også trakassering og overgrep et punkt.

Graff peker også på sosiale medier som en arena hvor de må ha fokus i fremtiden.

— Dette har kommet mer de siste årene. Vi får enkeltsaker som handler om relasjoner i sosiale medier. Det er en kanal hvor ting kan misforstås og misbrukes, også mellom trener og spiller. Dette vil vi også sette på dagsorden, sier Graff.