Det er den 24. og siste plassen i Frankrike-EM som Norge og Ungarn skal duellere om. Det er den logiske slutning av at Norge ville møte Ungarn, Ungarn ville møte Norge i playoff.

For begge gjelder at det viktigste ikke er å vinne, men å delta, rett og slett fordi ingen av de to lagene kan nå særlig langt i EM.

Aftenpostens sportskommentator Ola Bernhus.

Derimot har de begge god bruk for de millionene som en EM-deltagelse gir. Og sportslig vil EM være en nydelig utfordring for to nasjoner som snart har glemt hvordan det er å være med i et internasjonalt sluttspill.Helt siden trekningen av playoff-kampene har diskusjonen gått om hvem som er nærmest EM-plassen, Ungarn eller Norge. Men det er sjelden at det er så vanskelig å finne holdbare argumenter som denne gangen. Nesten ethvert argument kan møtes med et tilsvarende argument for det andre laget.

Alderen:

Ungarn, med den 39-årige joggebuksemannen Gabor Kiraly som symbol, stiller med det eldste laget i hele denne ekstrarunden. Flere av spillerne nærmer seg slutten på karrièren, mens de norske er på vei oppover i sin karrière. Det skulle bety fordel Norge.

På den annen side – i slike betente kamper der detaljer og nerver lett blir avgjørende, er rutine viktigere enn ungdommelig iver. I så fall gir det fordel Ungarn.

Hjemmebanen:

Norge ønsket bortekamp først, men må åpne hjemme. En andre kamp på Ullevaal, med fulle tribuner som støtte, ville vært en fordel i den kampen som blir avgjørende, spesielt om det skulle bli ekstraomganger. Nå spilles den i Budapest, altså fordel Ungarn.

På den annen side – med et godt utgangspunkt fra den første kampen, er det lettere å legge en god kampplan og styre utviklingen i returmøtet. Og da vil uavgjort holde i Budapest. Altså fordel: Norge.

FIFA-rankingen:

Ungarn er på 33.-plass, Norge på 46.-plass på novemberlisten, så da er vel Ungarn klart bedre? Neppe, i oktober lå de likt, og det er et par italienske mål i sluttminuttene mot Norge som har ført til det norske nedrykket.

Og som vi alle vet, FIFA-rankingen forteller omtrent ingenting om styrkeforholdet mellom lag som er jevne, tvert imot gir den ofte ganske komiske utslag. Og de som velger å spille mot svake land i treningskamper, fyker oppover listen, mens de som vil ha hardere matching, får lide.

Ferdigheter:

Per-Mathias Høgmo forsøker som alltid å snakke opp motstanderen. Han fremhever ungarernes gode organisering, den robuste fysikken og styrken på dødballsituasjoner. Hører vi på dette, er det fordel Ungarn.

Men problemet for dem som skal tippe, er at akkurat det samme kan sies om det norske laget. Det er like saklig å si fordel Norge.

Sportslig nivå:

Det er et vanlig synspunkt at den kvalifiseringsgruppen Ungarn var med i, var svak. Ungarn kom til playoff takket være Hellas’ kollaps.

Topplagene i Norges pulje var skarpe (Italia og Kroatia), men Norges tredjeplass var innenfor rekkevidde takket være Bulgarias lave nivå for tiden.

Skal vi trekke noe ut av dette, så må det være at Ungarn og Norge stiller omtrent likt. Det betyr at Norge har en femti/femti mulighet til å være med i Frankrike 2016. Noen bedre sjanse får vi kanskje aldri.

Ingen savnet flere

EM i 2012 var en kvalitetsturnering. Men ett av de 16 lagene skilte seg ut som klart svakere enn de andre – Irland.

Det var ingen den gangen som savnet flere lag på irsk nivå.

Men UEFA sto på sitt, spesielt var Michel Platini selv en ivrig forkjemper for utvidelse til 24 lag. Den mannen var hvor pengene skapes, både andres og egne.

Vi som har et landslag som sjelden regnes blant de 16 beste, får være glade til.

Nå er det bare å håpe at flaksen, tilfeldighetene og marginene er på Norges side.