RIO DE JANEIRO: Han kom. Han løp. Han vant. Så forsvant Usain Bolt ut bakveien.

OLs største stjerne jogget seg videre til semifinalen på 100 meter med tiden 10,07. Lekende lett. Den seksdobbelte OL-mesteren fra Jamaica var i rute. Om noen var i tvil om det.

ANALYSE AV 100 METER-FENOMENET: — Noe urgammelt ved det å være aller raskest.

Folk strømmet til stadion

Glisne og i beste fall halvfulle tribuner har møtt utøverne i OL. Også i de mest populære brasilianske øvelsene.

Her hilser Usain Bolt på en journalist etter seieren i sitt 100 meter-heat. Foto: AP

Det forteller en hel del om den lunkne interessen blant brasilianere. At det er en nasjon uten betydelige olympiske tradisjoner. At økonomien i Brasil er skral og at fokuset på sikkerhet har skremt bort mange tilreisende.Alt dette har spilt inn. Men på konkurransedag åtte strømmet folk til Estádio Olímpico i morgentimene lokal tid.

Grunnen har et navn. Usain Bolt. I heat 7 og bane 6 i første runde på 100-meteren.

Gjorde jobben

Vi visste at jamaicaneren, tidenes sprinter, ikke kom til å ta ut alt i et innledende heat.

Men folk kom for å se ham. Og bare han.

Så fort storskjermen viste bilder av Bolt varme opp reiste de 45.000 på stadion seg fra stolsetene.

Og da han entret banen var det et øredøvende leven:

"Bolt, Bolt, Bolt, Bolt, Bolt!".

Han ble introdusert som en boksemester og publikum svarte med en fantastisk mottagelse. Bolt gnidde seg på issen, han hadde raket av seg håret kvelden i forveien, og var klar.

FIKK DU MED DEG DETTE? Mens basketstjernene bor på luksusskip med casino, spiser Phelps og Bolt middag i en kantine.

29-åringen åpnet forsiktig, gearet om etter 40 meter, tok teten og hadde full kontroll, før han slakket betraktelig ned på tempoet de siste 10 meterne.

Bolt hadde gjort jobben. 10 sekunder og syv hundredeler. Svisj, så var det hele over.

Etter en lang og tung oppladning var han i gang med OL. Bolt mottok jubelen fra publikum. Så slentret han forbi båsene med TV-reporterne og dro tilbake til Olympic Village.

Da jamaicaneren forsvant, lettet også folk seg fra stolsetene. Stadion var tømt i løpet av minutter.

Gullgave på farsdagen?

Den andre søndagen i august feirer brasilianerne Dia dos Pais — farsdag. Hver farsdag pleier Usain Bolt å overraske pappa Wellesley med en gave.

I fjor ble det en splitter ny bil. I år har han spandert tur til Rio de Janeiro på Wellesley og Jennifer Bolt.

— Hjemme på Jamaica pleier han alltid å gi meg en gave på farsdagen. Å vinne 100-meteren på farsdagen vil være den viktigste gaven han noensinne har gitt meg, sa pappa Wellesley Bolt til et utvalg medier på strandkanten dagen før sønnen skulle i aksjon.

På et av de bedre hotellene nær strandkanten på Copacabana drømmer herr og fru Bolt om OL-suksess, at sønnen skal komme hjem til den lille byen Trelawny nord på Jamaica som en av tidenes største idrettsutøvere. At han i all fremtid nevnes i samme åndedrag som Muhammad Ali, Michael Jordan og Pelé.

Har vært oppglødd

Den seksdobbelte OL-vinneren og verdensrekordholderen på både 100 og 200 meter har ikke blitt slått på åtte år, bortsett fra en diskvalifisering for tyvstart under VM i 2011. Mamma og pappa Bolt brukte dagen før dagen hos sønnen i Olympic Village. De varslet at noe stort er i vente.

I RIO: Erlend Nesje og Martin Slottemo Lyngstad.

— Han er veldig oppglødd fordi dette er hans siste OL og han ønsker å avslutte med triumf. Dere kan forvente store ting fra ham, sa Wellesley.Sønnen passerte første hinder uten nevneverdige anstrengelser. Søndag kveld er det først semifinale. Og forhåpentligvis finale klokken 03.25.