Når Petter Northug blir kjent med sin dom, skal soning påbegynnes i løpet av to måneder.

I forskriftene for innkalling og fullbyrdelse av straff heter det: «Normalt skal fullbyrdingen påbegynnes innen 60 dager etter at kriminalomsorgen mottok fullbyrdingsordre.»

Akkurat det kan være dårlig nytt for Petter Northug dersom han har planer om å ta gull i VM eller vinne Tour de Ski.

Samtidig vil Petter Northug etter forskriftene ha en reell mulighet til utsettelse av soningen til etter at den viktigste delen av sesongen er over.

Soningskøen

— Vi forsøker å iverksette alle straffer så raskt som mulig, sier Torill Holsvik Høyem til Aftenposten. Hun er assisterende regiondirektør for Kriminalomsorgen region nord.

Dermed er det mye som tyder på at Petter Northug kan komme til å bli innkalt til soning i løpet av november/desember. Alt avhengig av når dommen faller.

I utgangspunktet kan det skje relativt raskt. Han har gitt uttrykk for at han er beredt til å ta en tilståelsesdom. Det vil si at rettsforhandlingene er over i løpet av en dag og at dommen faller nesten umiddelbart.

— I dag har vi ingen soningskø å snakke om. Derfor kan vi i stor grad kalle dømte inn til soning innenfor tidsfristene, sier Høyem.

Mulig med utsettelse

Det er mulig både å søke om soningsutsettelse og soningsavbrudd. I forskriftene heter det: «Søknader om utsettelse skal vurderes nøye og det skal føres en restriktiv praksis.»

— Det er strenge vilkår for å innvilge avbrudd eller utsettelse. Hver søknad blir selvfølgelig individuelt behandlet, men det blir gitt avslag i en rekke saker hvert år, sier Høyem.

Dersom Høyem og hennes kolleger i Kriminalomsorgen får en søknad om soningsuttsettelse fra Petter Northug er dette noen av kriteriene de skal legge til grunn under behandlingen. Slik er det formulert i forskriftene:

«I spesielle tilfeller kan utsettelse likevel innvilges i en kortere periode av hensyn til utpreget sesongarbeid og hvor det er vanskelig finne en erstatter, eller hvor arbeidet er av stor betydning for den domfelte.»

Petter Northug vil åpenbart komme inn under noen av disse kriteriene for soningsutsettelse.

Fotlenke

Hos Kriminalomsorgen kalles soning i eget hjem med fotlenke for «elektronisk kontroll». Dette kan være aktuell soningsform også for Petter Northug. Soning med fotlenke er mulig for dommer under fire måneders varighet.

Soningen pågår som regel hjemme og den dømte har strenge regler for hvor og når han kan bevege seg utenfor hjemmet. Det er også mulig å søke om utsettelse for soning med fotlenke.