FORNØYD: ¿ Nå gråter hele landet av glede, sa Paraguays landslagssjef Gerardo Martino (til høyre), etter kampen. Her takker han Japans landslagssjef, Takeshi Okada for kampen. Foto: ALESSANDRO BIANCHI

Alt om VM får du her:

I kveldens første åttendelsfinale stakk Paraguay av med seieren 5-3 etter at kampen gikk helt til straffesparkkonkurranse.

– Nå gråter hele landet av glede , sa Paraguays landslagssjef Gerardo Martino etter kampen.

Paraguay har aldri tidligere greid å ta seg forbi en åttedelsfinale i VM. Det ble tap både i 1986, 1998 og 2002. – Hele laget kjempet for det, og Gud var med oss i straffesparkkonkuransen. Dette var vår dag, men vi er ikke fornøyd. Vi vil ha mer, sa Martino.

Japans landslagssjef Takeshi Okada tok på seg ansvaret for Japans farvel med fotball-VM, men han angrer intet.

– Det er intet i måten vi spilte på som jeg angrer. Spillerne var vidunderlige, virkelig vidunderlige, og jeg er stolt av dem , sa han.

– De representerte Japan og hele Asia og kjempet til siste slutt. Jeg greide ikke å få dem til å vinne, og det er mitt ansvar. Jeg gjorde dem ikke sultne nok, la han til.

Okada ble latterliggjort i hjemlandet da han før VM sa at Japan skulle til semifinale.

Komano syndebukk

Lagene fulgte hverandre tett helt frem til Paraguay satte inn 3-2, men på den tredje japanske straffen bommet Yuichi Komano. Ettersom ingen av lagene bommet på de tre neste straffene satte Paraguay-spissen Oscar Cardozo punktum med 5-3. (Artikkelen fortsetter)

UT AV VM: Yuichi Komano fortviler etter å ha skutt i tverrliggeren på sitt straffespark (Foto: Scanpix).

Åttedelsfinalen mellom Paraguay og Japan startet jevnt, og lite skjedde før etter 20 minutters spill. Først fintet Paraguays Lucas Barrios seg alene gjennom mot Japans keeper, men avslutningen ble godt reddet. To minutter senere smalt det i tverrligeren og over mål fra japanske Daisuke Matsui.

Kontringer

Like før halvtimen var spilt på Loftus Versfeld Stadium fikk Paraguay-spissen Roque Santa Cruz sin store sjanse. Manchester City-spillerens avslutning fra 11 meter manglet en liten meter på å treffe det japanske målet.

Resten av omgangen styrte Paraguay det meste av spillet, mens Japan stort sett måtte ta til takke med noen få farlige kontringer. Fem minutter før pause kom en av de farligste japanske kontringene, men avslutningen fra Keisuke Honda ble for svak.

Paraguay startet best i 2. omgang, og var småfarlig de første femten minuttene, men de store sjansene uteble. Japans første store sjanse i 2. omgang kom først etter 62 minutters spill, men headingen fra midtstopperen Marcus Tanaka gikk i en motspillers hode og like til side for mål.

Fire lag fra Sør-Amerika i kvartfinalene

Japan kom sterkt tilbake mot Paraguay mot slutten av omgangen, men det nærmeste de kom var et skudd som ble blokkert av en forsvarsspiller. Dermed gikk oppgjøret til ekstraomganger på Loftus Versfeld Stadium.

Den første ekstraomgangen bar preg av et stort Paraguay-press, men heroisk innsats av det japanske forsvaret hindret scoringer. I de siste femten minuttene av kampen kom Japan til flest store sjanser, men ingen uttelling førte til straffesparkkonkurranse der Paraguay vant 5-3. Etter kveldens resultat møter Paraguay vinneren av kampen mellom Spania og Portugal senere i kveld. Dermed er det også klart at fire lag fra Sør-Amerika skal spille i kvartfinalene i VM.