Å gå på fotballkamp i England er sjelden en billig affære. Det gjelder enten man skal besøke en Premier League— eller League 2-stadion. Eller se Jonathan Parr i aksjon for Ipswich.

Det billigste klubben av de 92 som tilhører ligasystemet er Charlton. Men likevel er de dyrere enn både Barcelona og Bayern München, skriver BBC .

Det kommer fram i en grundig undersøkelse som den britiske statskanalen har gjort. I The Price of Football har BBC gått gjennom blant annet billettprisene i engelsk fotball og sammenligner med utvalgte europeiske klubber - blant dem Molde og Strømsgodset.

Det er dyrest å se Arsenal, ifølge BBC. Foto: Matt Dunham / AP Photo

I de fire øverste engelske divisjonene er det London-klubben Charlton som har det billigste sesongkortet. For drøyt 1500 norske kroner kan du få se alle Charltons hjemmekamper i Championship (nivå to). For et sesongkort hos storklubben Barcelona må man bare ut med litt over 1000 kroner — forutsatt at du velger det aller billigste alternativet.

Tror nordmenn fortsetter å reise

De dyreste «billig»-billettene i England selger en av de klubbene som geografisk er nærmest Charlton: Nemlig Arsenal. På Emirates koster det billigste sesongkortet 10 500 kroner. For det antatt beste setet i huset må man ut med 21 000 kroner for et sesongkort.

Om man skal på se Arsenal mot et av storlagene, så er den dyreste enkeltbilletten for 90 minutter fotball rett over 1000 kroner.

Snittprisen i Premier League for det billigste sesongkortet på hver stadion er drøyt 5300 kroner. Den årlige økningen siden 2011 har vært på 4,4 prosent.

Prisene skremmer likevel neppe nordmenn fra å reise til England for å se fotball, tror Trond Fuhre, leder i Supporterunionen for Britisk Fotball.

— Det blir jo slik at reisebyråene må sette opp prisene litt. Men jeg tror det stadig er rom for nordmenn til å reise på kamp. Interessen for å reise bort og se engelsk fotball har ikke nådd toppen, så vi vil ikke se noen nedgang. Det er jeg ganske sikker på, sier Fuhre.

80 000 nordmenn på kamp

Allerede er det nordmenn på så å si alle Premier League-kamper i løpet av en sesong, og norske fotballfans finner også veien til veldig mange kamper i divisjonene under.

— Vi opererer med et tall som sier at 80 000 forskjellige nordmenn er på stadion og ser engelsk fotball i løpet av året, sier Fuhre, som selv er supporter av Championship-laget Birmingham City.

At hans klubb, de 91 andre ligaklubbene og 23 av de 24 Conference-klubbene - femte nivå - er dyrere enn Barcelona, mener han viser en feilslått politikk fra engelsk fotballs side.

— Barcelona er supportereid og har over tid bygd opp en struktur for hvordan de vil dette skal være. Dessuten er det også titusener flere som betaler for å se kampene, påpeker han.

Fulle hus likevel

Men Fuhre tror også det kommer til å tvinge seg fram endringer i England.

— Sammenlignet med oss nordmenn, som tåler en prisøkning på 4,4 prosent, er det mye større bekymring og sinne blant de engelske supporterne, som mobiliserer mer og mer, sier Fuhre.

— England må ta vare på seg selv, da må de sette noen grenser og det kommer til å skje, spår Fuhre.

Premier League-klubbene påpeker overfor BBC at prisene kan forsvares, ettersom publikum kommer strømmende til alle arenaene. Så langt denne sesongen er 95 prosent av kampbillettene solgt. Tilskuersnittet ser dermed ut til å ende som fjorårets, som var det beste siden 1950. BBC har også vært i kontakt med utenlandske klubber for å se på deres prispolitikk. Der fant de en enkeltbillett til 60 kroner hos franske Lille. Den tyske kvartetten Bayern, Dortmund, Schalke og Leverkusen har alle billetter til 137 kroner.

Hos AC Milan svinger prisene på sesongkort fra det ene ytterpunktet til det andre: 1700 for den billigste (marginalt dyrere enn Charlton), mens den dyreste koster svimlende 37 500. Samme tendens er det greit å være obs på hos blant andre Barcelona. For selv om det selges noen billige sesongkort, så kan det å dra på en kamp mot Real Madrid og sikre seg en god sitteplass koste hele 1620 kroner.

Dette koster de billigste sesongkortene hos hver Premier League-klubb

Manchester City - £299

Burnley - £329

Aston Villa - £335

Stoke - £344

West Brom - £349

Leicester - £365

Sunderland - £400

Crystal Palace - £420

Swansea - £429

Everton - £444

QPR - £499

Hull - £501

Newcastle - £525

Manchester United - £532

Southampton - £541

West Ham - £620

Liverpool - £710

Chelsea - £750

Tottenham - £765

Arsenal - £1014

1 Britisk pund (GBP) = 10.544 Norsk krone (NOK)

( kilde: BBC )