I 20 minutter spilte Viking brukbart og jevnt med Rosenborg. Så fikk toppscorer Nevland en ny smell i kneet, Viking mistet trykket og Rosenborg overtok. 2816 tilskuere gikk til slutt hjem, skeptiske og totalt blottet for følelsen som fjorårets fyrverkeri av en serieåpning og 4-3 mot nettopp Rosenborg ga.

— Jeg fikk en smell fra Hannu Tihinen i forbindelse med et hjørnespark. Det er en støtskade som gjør vondt, men som ikke behøver å sette meg utenfor seriestarten, avdramatiserer Nevland.

Trener Benny Lennartsson er mer pessimistisk.

— Nei, realistisk. Nevland har problemer hver gang han sparker ballen med venstrefoten. Han er høyst tvilsom før Lillestrøm, ikke minst fordi han fikk en ny smell mot Rosenborg, sier treneren.

Kunstig åndedrett

Søndagens generalprøve var et framskritt i forhold til Vikings seineste treningskamper.

Det forteller vel å merke mest om treningskampene.

Viking tapte, skapte bortimot ingenting og viste at Rosenborg fortsatt er et lite hav bedre enn hjemmelaget. Visst drepte Rosenborg kampen med sin høyst unormale defensive og forsiktige innstilling, men hjemmelaget sørget på ingen måte for å gi kampen noe kunstig åndedrett.

— Vi sliter alltid mot lag som spiller 4-5-1. Så også i dag. Kampene blir aldri underholdende, argumenterer Lennartsson.

Han vil ikke begi seg inn på dommedagsprofetier etter en vårsesong som startet bra, men siden har løpt ut i svake resultater på rad og rekke.

- Bedre enn i fjor høst

— Vi har Erik Nevland halvskadet, Bjarte Lunde Aarsheim ute, mens Morten Berres erstatter, Peter Kopteff, brakk foten. Resten av spillertroppen er nødt til å heve seg. Erik Fuglestad kan for eksempel gjøre det, Brede Hangeland har allerede gjort det. Jeg tror fortsatt at vi er bedre nå enn vi var i fjor høst, sier Lennartsson og legger til:

— Men vi er definitivt ikke like gode nå som vi var i fjor vår.

Hvem? Ernest Sesay

Søndag kastet Lennartsson først 17-årige Ernest Sesay, deretter både Ben Wright, Rolf Magne Olsen og Kristian Sørli inn på banen. Bare sistnevnte kan kalles en elitespiller. Det demonstrerer Vikings sårbarhet.

— Jeg ville i alle fall la Sesay få prøve seg på toppnivå. Han har fin balanse og teknikk, men er utrent. Jeg synes han gjorde et positivt innhopp, sier Lennartsson.

Det samme mente Sesay selv.

— Spennende å spille på Stadion, spennende å møte Rosenborg. Motstanderen var tøff, men jeg kom ganske bra ut av det, håper jeg, sier han.

Historien hans er lang. Han var blant avhopperne som i 2000 kom til Norway Cup med et juniorlag fra Sierra Leone. Han havnet på asylmottaket på Dale og på A-laget til Ganddal.

I fjor høst meldte han overgang til Viking, men en skade har ført til at han har mistet store deler av sesongoppkjøringen. I bare tre uker har han trent for fullt. Det bar også innsatsens hans søndag preg av. Etter noen friske åpningsminutter, fikk han større problemer med å følge opp Erik Fuglestad og Bjørn Berlands offensive forsøk.

Bestekamerat i Inter

— Akkurat nå mangler jeg mye på toppformen, men jeg vet at jeg kan spille fotball. Det var derfor jeg valgte å hoppe av. I Sierra Leone finnes det ingen muligheter. Her kan jeg spille fotball, gå på skole og leve et godt, fredelig liv, sier han åpent.

Han har en bestekamerat, Mohammed Kallon, i den italienske toppklubben Inter. Dermed er drømmen klar.

— Kan han, kan jeg. Jeg er like teknisk og er like sterk, men han er 22 år og har allerede vært innom en rekke klubber både i Sveits og Tyskland. Nå spiller han fast i Inter. Klart han er en inspirasjon for meg. Vi snakkes jevnlig, forteller han.

Foreløpig er det riktignok mer enn langt nok mellom Sesay og Vikings A-lag.